kuca knjige

BANJA LUKA, 23. novembra – Zapuštena i oronula zgrada u strogom centru Banjaluke, stara 126 godina, u narednom periodu će biti obnovljena kako bi svoja vrata širom otvorila ljubiteljima pisane riječi.

Riječ je o kući Milanovića, koja se nalazi u Ulici bana Milosavljevića, dok je svojom “boljom” stranom okrenuta ka prometnom šetalištu. Dio sakriven od svakodnevnih prolaznika, međutim, veoma je neugledan, zarastao u šiblje i izgleda kao da će se surušiti svakog trenutka.

Ovaj objekat će, srećom, dobiti novu namjenu, s obzirom da je Strategijom razvoja kulture do 2028. predviđeno da stara zgrada postane buduća “Banjalučka kuća knjige”, centralna knjižara u kojoj će na jednom mjestu biti okupljeni svi izdavači registrovani na teritoriji Banjaluke.

Pored prodaje knjiga u domaćoj produkciji i domaćih autora u centralnom području grada, “Banjalučka kuća knjige” za cilj će imati i održavanje predavanja i niza edukativnih programa iz oblasti kulture, te popularizaciju domaćih autora kao što su Petar Kočić i Branko Ćopić.

– Cilj je da se revitalizuje i obnovi kuća Milanovića, da to bude banjalučka kuća knjige, gdje će domaći izdavači moći da predstave i prodaju djela sugrađanima i turistima. Na taj način ćemo sigurno obogatiti kulturnu ponudu u Banjaluci i promovisati naše domaće izdavače – rekao je načelnik Odjeljenja za kulturu i turizam Neven Stanić.

Projekat nije planiran u budžetu za iduću godinu, objašnjava Stanić, već je predviđeno da bude realizovan od 2024. do 2026. godine.

– To je dugotrajan proces, jer prvo treba uraditi rekonstrukciju i idejno rješenje, kako će sve izgledati unutra, a takođe treba napraviti i konceptualni program. Naša namjera je da se ovdje organizuju edukacije i seminari, da cijela priča ima širi koncept, a ne da bude zastupljena samo prodaja knjiga – pojasnio je on.

I sam napominje da je ova kuća, u vlasništvu Grada, zapuštena, pa će njena rekonstrukcija doprinijeti i samom uređenju centra Banjaluke.

– Trenutno je u toku uređenja pješačke zone kod Palate predsjednika, a nakon toga ide i treća faza radova do Narodnog pozorišta RS, pa ne bi bilo lijepo da kuća ostane u ovakvom stanju kakva je sada – istakao je Stanić.

Glavni projekat konstruktivne sanacije, adaptacije i restauracije kuće Milanović još prije nekoliko godina uradio je “Urbis centar”, gdje su nam rekli da je ovaj objekat, prema elaboratu “Uslovi čuvanja, održavanja, korišćenja kulturnih dobara i utvrđivanja mera zaštite za Urbanistički plan Banjaluka”, vrednovan kao objekat arhitektonske vrijednosti koji se nalazi u prvoj zoni zaštite.

Inženjer arhitekture Goran Dimitrić napominje da ovaj objekat ima ambijentalnu i arhitektonsku vrijednost, ali i istorijsku, s obzirom da je nastao u periodu Austro – ugarske vladavine.

Podsjeća na činjenicu da je kuća izgrađena za trgovca Milanovića oko 1893. godine, kao uglovnica u neorenesansnom stilu.

– Karakteristike neorenesanse se ogledaju kako na fasadama tako i u sistemu gradnje. Ulične fasade su podijeljene horizontalnim vijencima, sa izraženom arhitektonskom plastikom, naročito u dijelu vijenaca, oko prozora, na zidovima pasaža, te balkona s ogradom. Sistem gradnje odlikuje se masivnim zidovima od opeke postavljenim u podužnom pravcu na koje se naslanjaju tavanice. Tavanice iznad prizemlja i podruma su rađene sa svodovima od opeke, dok je tavanica iznad prvog sprata drvena sa drvenim gredama. Krovna konstrukcija je drvena – pojasnio je Dimitrić.

Muzej
Strategijom razvoja kulture predviđeno je još formiranje nove ustanove, Muzeja Grada, kao gradske institucije u čijem fokusu bi bila briga o spomeničkom kompleksu tvrđave ”Kastel” i svim pratećim sardžajima koji ga okružuju.

(Srpskainfo)