BANJA LUKA, 22. decembra – U Republici Srpskoj zabilježena je rekordna stopa inflacije u 11 mjeseci i iznosi 5,2 odsto u odnosu na ovaj period prošle godine.

U Zavodu za statistiku RS izračunali su da su od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, cijene na godišnjem nivou više u devet. Niže cijene su u samo tri odjeljka.

Najveći godišnji rast cijena u novembru 2021. godine, zabilježen je u odjeljku Prevoz 16,3 odsto zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 30,1 odsto, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 8,5 odsto, usljed poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 30,9 odsto i Povrće od 15,1 odsto.

Potom u odjeljku Namještaj i pokućstvo 3,5 odsto, zbog viših cijena u grupi Namještaj i komadi namještaja od 7,8 odsto. Slijedi odjeljak Stanovanje sa rastom od 2,3 odsto, usljed povećanja u grupama Tečna goriva od 40,0 odsto i Plin od 39,8 odsto, potom odjeljak Rekreacija i kultura sa povećanjem od 1,7 odsto, usljed viših cijena u grupi Usluge rekreacije i sporta od 9,1 odsto.

Rast od 1,5 odsto zabilježen je u odjeljku Alkoholna pića i duvan zbog viših cijena u grupi Duvan od 2,1 odsto, dok je povećanje od 1,1 odsto zabilježeno u odjeljku Ostali proizvodi i usluge usljed viših cijena u grupama Nakit i satovi od 2,8 odsto i Proizvodi za ličnu njegu od 1,9 odsto.

Povećanje od po 0,9 odsto zabilježeno je u odjeljcima Restorani i hoteli i Zdravstvo, usljed viših cijena u grupama Usluge u restoranima i kafićima od 1,1 odsto, odnosno Vanbolničke usluge od 3,6 odsto.

Pojeftinila je Odjeća i obuća za 6,8 odsto usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,2 odsto zabilježeno u odjeljku Obrazovanje, zbog nižih cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 1,6 odsto.

Niže cijene od 0,1 odsto zabilježene su u odjeljku Кomunikacije, usljed sniženja u grupi Telefonska i telefaks oprema od tri odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,2 odsto.

(Srpskainfo)