BANJA LUKA, 15. aprila – Većina privatnih predškolskih ustanova naplaćuje od roditelja participaciju za april, iako obdaništa u vanrednoj situaciji ne rade već mjesec dana.

Mnogi roditelji požalili su se na ovakav tretman u privatnim obdaništima, čije usluge inače koštaju od 200 do 400 maraka mjesečno.

– Za vrtić dajemo 250 maraka, a sada su nam tražili da platimo 100 KM ako želimo da sačuvamo mjesto djetetu. To stvarno nije u redu, kao da smo mi tražili da se uvedu vanredne mjere i obdaništa zatvore – ispričala nam je jedna Banjalučanka.

U gradu ima više od 20 privatnih predškolskih ustanova sa oko 300 zaposlenih, koji čuvaju blizu 2.000 mališana.

U Inicijativi PPU preciziraju da 90 odsto privatnih obadništa u Banjaluci naplaćuje participaciju za april mjesec u iznosu od 30 do 60 odsto od ukupne mjesečne cijene.

To je, kažu, isti iznos koji su roditelji inače plaćali ako “čuvaju” mjesto u vrtiću i dijete ne ide čitav mjesec u vrtić.

Napominju da privatne predškolske ustanove, za razliku od javnih, nemaju drugih prihoda izuzev uplata svojih korisnika, zbog čega su nedavno i zatražili pomoć institucija za izlazak iz krize.

– Participacija za april se naplaćuje kako bi se isplatile martovske plate našim zaposlenicima koji isto tako imaju porodice i koji su drugi roditelji djeci iz svojih grupa. Pored bruto plata postoje i drugi troškovi koji se moraju izmiriti – većina nas je u iznajmljenim objektima čija se mjesečna zakupnina broji u hiljadama maraka, onaj ko ima svoj prostor ima i veliki kredit – precizirala je Kristina Perać ispred Inicijative privatnih predškolskih ustanova.

Ona napominje da trenutno, Vlada RS u svojim mjerama, ni jednom nije pomenula privatne vrtiće.

– Sve mjere su usmerene na samostalne preduzetnike i DOO preduzetnike, a mi ne pripadamo ni jednima. Mi se bavimo obrazovanjem. Trudimo se na razne načine da postanemo “vidljivi” nadležnim organima i čekamo njihove konkretne prijedloge – zaključila je ona i pozvala roditelje da se za sve konkretnije informacije obrate rukovodiocima vrtića koje pohađaju njihova djeca.

Javni vrtići

Javni vrtići u sistemu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, zatvoreni su od 16. marta.

Otvoreno je jedino obdanište “Marija Mažar” u kojem mogu boraviti djeca koja nemaju alternativu za čuvanje u vanrednoj situaciji.

Grad Banjaluka donio je odluku da roditelji za april ne plaćaju uslugu boravka u sistemu vrtića, dok je račun za mart umanjen za 50 odsto, pošto su vrtići radili polovinu mjeseca.

(Srpskainfo)