BANJA LUKA, 11. decembra – Otvaranjem novih objekata ili ispisivanjem mališana u gradskim vrtićima je oslobođeno 475 mjesta za smještaj djece i time su se stvorili uslovi za prijem većeg broja mališana, koji čekaju na smještaj u javnim obdaništima.

Kako bi se popunila ta upražnjena mjesta Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je objavio konkurs.

Iz ove Ustanove poručuju da bi taj broj bio daleko veći da nema ograničenja, koje nameće aktuelna epidemiološka situacija.

– Moramo pratiti preporuke Institut za javno zdravstvo RS a da nema virusa korona grupe bi se popunjavale u skladu sa zakonskim normativom. Međutim, pošto imamo ograničenje da po grupama možemo imati do 25 dece, onda imamo i manju mogućnost za prijem djece – kazala je v.d. direktor Centra Jelena Kurtinović.

Dodala je da se roditelji svakodnevno raspituju kako da upišu mališane u vrtić.

– Upućujemo ih na konkurs i molimo sve zainteresovane da se prijave i dostave potrebnu dokumentaciju. Komisija ima rok osam dana da pregleda sve prijave, izboduje i napravi rang listu. Oni koji dobiju mjesto za mališane biće obavješteni i oni u najkraćem roku trebaju dostaviti lekarsko uvjerenje za djecu – objasnila je ona.

Roditelji čija djeca se nakon konkursa nađu „ispod crte“ biće  kako je ona dodala na listi priotiteta za prijem.

– Oni će biti pozivani kako se mjesta u pojedinim vrtićima budu oslobađala – precizirala je Kurtinović.

Zainteresovani Banjalučani mogu prijaviti svoje mališane za jedno od traženih mjesta u javnim obdaništima zaključno sa 15.decembrom.

Od 475 slobodnih mjesta, 386 se odnosi na cjelodnevni borakav djece od jedne godine starosti pa sve do polaska u školu a 89 mjesta za poludnevni boravak najmlađih Banjalučana.

LISTA ČEKANJA

Nedostatak mjesta u javnim vrtićima je dugogodišnji problem u Banjaluci i na listama čekanja se uvijek nalazilo nekih 2.000 mališana. Kako bi se ublažio taj problem u prethodnom periodu je izgrađen određen broj novih vrtića koji su nedavno pušteni u funkciju.

(Srpskainfo)