ISTOČNO SARAJEVO, 9. februara – Republika Srpska neće odustati od prava koja joj garantuje Dejtonski mirovni sporazum izjavio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Kalabuhov je naglasio da je Ruska Federacija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Naša uloga je izbalansirana i to smo dokazali nizom događaja, a ovo što se sada dešava u Bosni i Hercegovini je gubitak ravnoteže koji je počeo guranjem nelegitimnog visokog predstavnika”, rekao je Kalabuhov.

Ambasador Rusije u BiH ističe da ono što Rusija sada radi u Bosni i Hercegovini i u globalnom smislu naglašava važnost suvereniteta, što nailazi na otpor onoga što se naziva “stari svijet”.

Kada je riječ o suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Kalabuhov je naveo da je apsurd jer mu se sudi da nije izvršavao odluke čovjeka koji nema legitimitet, koji nema odobrenje UN-a. Savjet bezbjednosti UN-a je organ za imenovanje na mjesto visokog predstavnika.

“To je bizarna stvar i taj proces će se završiti pravnim kolapsom”, dodao je Kalabuhov.

Kalabuhov je danas, povodom Dana ruske diplomatije, položio vijenac na spomen obilježje bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu.