Kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja donijet je u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je juče u Beogradu, a biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save.

Kovčeg su u Dvor unijeli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Potom će kovčega sa zemnim ostacima biti prenesen u Sabornu crkvu u Beogradu gdje će biti izložen za vrijeme liturgije povodom hramovne slave – Aranđelovdana.

Poslije toga planiran je kratak pomen, a potom bi tijelo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

U 11.30 časova kolona sa kovčegom sa zemnim ostacima srpskog patrijarha će krenuti iz Saborne crkve ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12.30 časova zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga će cijelog dana i cijele noći, do sutra, kada je planirana sahrana, beogradski sveštenici čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

Sveštenik Hrama Svetog Save jerej Dragan Šovljanski je napomenuo da će zaupokojena liturgija biti služena sutra u devet časova u Hramu, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Prema njegovim riječima, liturgiju će predvoditi mjestobjustitelj patrijarhovog trona mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima i sveštenstvom.

Kada je riječ o odavanju počasti vjernika, jerej Dragan je rekao da će, uskladu sa preporukama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

– Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tela, da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vernike da nose zaštitne maske zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve – rekao je jerej Dragan.

(Srpskainfo)