BANJA LUKA, 03. maja – Izvajao je predsjednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, nedavno i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, a sada je Stevo Selak iz Banjaluka simbolično “sahranio” i virus korona.

Samouki banjalučki vajar Stevo Selak napravio je svojevrsni nadgrobni spomenik virusu korona u znak pobjede nad tom pošasti, a ljudima je poručio da nema čega da se plaše, ako u duhovnom i fizičkom smislu budu jačali sebe i svoj imunitet i pridržavali se preventivnih mjera.

Selak smatra da su zdravstvene mjere korisne, posebno kada je riječ o držanju distance i smanjivanju socijalnih kontakata i okupljanja.

– Treba ih ispoštovati i može se izdržati taj jedan mjesec dok se stanje ne smiri. Eto, ja sam za ovo vrijeme prvi put posijao baštu, pravio neke nove kipove, vozio bicikl, pisao, kopao kanal… I porodične veze sam učvrstio, jer smo više sa djecom – priča Selak Srni.

Samouvjereno navodeći kako je napravio prvi spomenik koroni u svijetu i tako virus simbolično “sahranio”, Selak pojašnjava da je to učinio od vajarskog gipsa nanesenog na zavarenu metalnu konstrukciju, a onda je sve to lijepo oblikovao, stilizovao i ofarbao.

Spomenik virusu, koji je postavljen u Selakovom dvorištu na Paprikovcu, privlači pažnju prolaznika.

– Kod gotovo svakog prolaznika, koji ga uoči, pojavi se osmijeh na licu, što mi je i bio cilj. Nije da se toga iko plaši – naglašava Stevo.

On kaže da nema strah od korone, pogotovo jer je preživio tri kliničke smrti i dva tumora na unutrašnjim organima, o čemu je napisao “Knjigu” života” u kojoj je naveo da se smrti ne treba plašiti, jer je duša vječna.

– Blizu “korona spomenika” je kip Isusa, koji se moli, i to je neka univerzalna poruka. Svi znaju da se Hristos ničega ne plaši, pogotovo ne nekog virusa. A čovjek koji iskreno vjeruje u Isusa i u vaskrsenje, te poštuje Boga, nema strah – tvrdi Selak.

On dodaje da je situacija u vezi sa korona virusom zaustavila globalizam i ojačala suverenost mnogih država, među kojima je i Republika Srpska.

Selak kaže da je zbog virusa manje zagađivanja prirodne sredine i više ekonomskih problema, ali da ne treba dozvoliti da korona nekim lošim ljudima postane izgovor za neke loše poteze.

Ovaj Banjalučanin pravio je proteklih godina kipove predsjednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, čime je izazvao pažnju regionalne javnosti, nedavno je izvajao i lidera Sjeverne Koreje Kim DŽong Una.

– Iako svi govore da je totalitaran i desničar, Un je primjer predsjednika koji voli svoj narod i zbog toga je mnogima, pa i meni, simpatičan – ističe Selak.

(Srpskainfo)