Manifestacije se ne trebaju samo održavati u centru Banjaluke i pod tim motom bi u narednom periodu trebalo početi uređenje malih prostora na otvorenom u pojedinim naseljima koji bi se koristili za te namjene. Prvi na redu bi trebao biti Borik.

naselje-Borik-foto-G-SURLAN-1-e1553613676108-440x315

 

Foto: N.N.

Pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo je rekao da planiraju uređenje malih prostora u naseljima Borik, Starčevica i Nova Varoš.

“Radi se o predratnim naseljima koja su urbanistički povoljna i kroz ovaj projekat želimo da probamo stvari koje se tiču planiranja zelenih površina, projektovanja javnog prostora, ali sa inkluzijom građana koji bi bili  uključeni u taj projekat. Predviđeno je da se uputi poziv građanima i raznim akterima da sarađuju s nama u realizaciji ovog projekta “– rekao je Šukalo i dodao da je predložio da se sredstva za finansiranje ovog projekta obezbijede kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta grada.

Nije precizirao koje lokacije će tačno bila uređene, ali je naglasio da bi one bile odabrane u skladu sa zainteresovanošću građana, nakon čega bi se krenulo s njihovim opremanjem.

“Za sada je sigurno da ćemo krenuti od Borika, koji je, kada su u pitanju imovinski odnosi, relativno jednostavan i koji bi bio svojevrsni poligon na kojem bi mogli da probamo mnogo stvari koje bi se onda mogle implementirati na nivou grada. Cilj je da se adekvatnije aktiviraju prostori za mještane koji tu žive i koji bi služili za dolazak ljudi iz drugih djelova grada za održavanje kulturnih manifestacija” – naveo je on.

Dodao da je uređenje i aktivacija novih prostora koji bi služili za održavanje raznih događaja uključen i u aplikaciju Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Član tima za aplikaciju Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture (EPK) Dijana Grbić je rekla da je većina događaja skoncentrisana u centru grada te da je cilj da se oni presele i u ostale dijelove Banjaluke.

“Želimo formirati nekoliko kulturnih stanica na otvorenom, na kojima bi se održavali, naprimjer, mali sajmovi rukotovorina, festivali ili priredbe koje pripreme djeca iz tih naselja. Zašto se sajmovi rukotvorina moraju održavati samo u zatvorenom u Domu omladine kada bi u ljetnjim mjesecima štandove kretivci mogli postaviti na otvorenom, naprimjer na Starčevici, najvećoj mjesnoj zajednici u Banjaluci” – rekla je Grbićeva.

Kazala je da su u pitanju već postojeći prostori uglavnom manji trgići između stambenih zgrada koje treba dodatno urediti da bi se koristili za te namjene.

“Tu bi trebali biti postavljene klupe, osvetljenje i druga komunalna oprema” – kazala je ona.

Napredak aplikacije za EPK

Jednoglasnom podrškom odbornika Skupština grada je na sjednici 15. marta 2017. usvojila odluku o kandidaturi grada u programu „Evropska prestonica kulture (EPK) 2024. godine“.

Evropska komisija je u novembru prošle godine objavila da je Banjaluka u ušla u finale  EPK-a sa još dva grada, Mostarom i norveškim Bodom. Poslije ulaska u finale, aplikacija grada na Vrbasu je trenutno na doradi.

Grbićeva je napomenula da je na jesen rok za predaju konačne aplikacije Banjaluke za EPK. Iduće godine se očekuje proglašenje tri evropske prestonice kulture za 2024. godinu.

(https://www.banjaluka.com/drustvo/sajmove-rukotvorina-sele-u-borik-u-planu-uredjenje-novih-lokacija-na-otvorenom/)