Privremenu nestašicu šećera u trgovinama u Srbiji izazvao je veletrgovac iz Kolubarskog okruga, kod koga je na lageru, zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa, pronađeno 2.000 tona šećera u pakovanjima od jednog kilograma, izjavio je državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić.

To je desetodnevna potreba Srbije za kilskim pakovanjem šećera, a za taj deo Srbije koji je on snabdjevao, to je količina koja premašuje mjesec dana. Najveći problem je što taj šećer nije pušten u prodaju – rekao je Kandić za RTS.

On je naveo da je utvrđeno da je veletrgovac u prethodnih mjesec dana izbacio na tržište oko 25 tona kilskog pakovanja šećera čija je cijena ograničena vladinom uredbom na 89,99 dinara – 0,77 evra, “što je oko jedan šleper”.

Sa druge strane, plasirao je deset puta više ostalih pakovanja, čija cijena nije bila ograničena i bila je mnogo viša, te je tako, špekulativnim aktivnostima izazvao poremećaj na tržištu.

Kandić je objasnio je da je ova firma, osim u svojim skladištima, imala i kod proizvođača oko 30.000 tona šećera, što je, kako je naveo, desetina ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou.

Prema Kandićevim riječima, situacija će se u narednim danima popraviti, a proizvođači šećera u Srbiji će danas i narednih dana isporučivati količine koje daleko nadmašuju potrebe tržišta.

(Srpskainfo)