BANJALUKA – Po ženama koje su ostavile trag u književnosti, koje su kroz istoriju učinile značajno djelo ili su ostale upamćene iz neke druge oblasti, nazvano je 36 ulica u gradu, rekli su u Gradskoj upravi.

 20190317170346_528210
Foto: Jelena Đurđević

Na teritoriji grada od oko 680 ulica samo mali dio njih, odnosno tek svaka dvadeseta, dobio je naziv po ženama. U posljednjih pet godina, od 69 imenovanih ulica samo njih četiri nose žensko ime, a to su Diana Budisavljević, Milunka Savić, dr Danica Perović i Mileva Marić. Iako je ulica imenica ženskog roda, u nazivima uglavnom stoje muška imena.

Ulice najčešće nose imena književnika, boraca, glumaca, manastira, ali i nazive koji su specifični za stanovnike određenih ulica.

Bulevar Desanke Maksimović u naselju Starčevica dobio je ime po ovoj velikoj pjesnikinji, pripovjedaču i romansijeru, koja je objavila oko 50 knjiga i napisala neke od najljepših ljubavnih pjesama.

Ulice često dobijaju imena po značajnim istorijskim ličnostima, a jedna od njih je i carica Milica, po kojoj je nazvana ulica u naselju Obilićevo. Carica Milica je nakon smrti svog muža, kneza Lazara, koji je poginuo 1389. godine u Kosovskoj bici, upravljala narodom i državom.

Jedna od ulica u naselju Borik nosi naziv Majke Knežopoljke, po majci koja je dala tri sina za slobodu. Njeni sinovi Srđan, Mrđan i Mlađan poginuli su u fašističkoj ofanzivi.

Marija Bursać, partizanka i prva žena heroj, bila je neustrašivi borac, a danas jedna ulica u centru održava sjećanje na nju i nosi njen naziv.

U naselju Česma nalazi se Ulica dr Danice Perović, koja je bila nosilac Partizanske spomenice 1941. godine i drugih jugoslovenskih odlikovanja.

Mnoge Banjalučanke s kojima smo razgovarali smatraju da bi mnogo više ulica trebalo da ima nazive po ženama koje su ostavile značajan trag u prošlosti i učinile značajna djela i aktivnosti za Banjaluku.

“Ne znam mnogo ulica koje su nazvane po ženama. Smatram da bi trebalo da ih bude više jer su žene kroz istoriju pokazale da su sposobne i da zaslužuju to”, rekla je jedna Banjalučanka.

Dodala je da u njihovom neselju samo jedna ulica nosi naziv po ženi i to Ulica svete Ognjene Marije.

Četiri ulice u gradu nose kombinaciju muško-ženskog naziva, a to su Braće Mažar i majke Marije, Braće i sestara Kapor, Braće i sestara Glumac i Braće i sestara Oljača.

Inicijativu za davanje imena naselju, ulici ili trgu mogu pokrenuti zainteresovani građani, organizacije i institucije. Inicijativa se pokreće pismenim putem, uz obrazloženje prijedloga.

(https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Samo-36-ulica-nazvano-po-zenama/528210)