BANJALUKA, 1. aprila – “Mi smo žrtve terorizma” – ovako je uvođenje sankcija funkcionerima Republike Srpske i njihovim saradnicima, ali i pojedinim preduzećima i njihovim radnicima, ocijenio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Blokiranje žiro računa i kao posljedica toga oduzimanje prava na liječenje je, kaže, neoliberalno i neonacistički.

I ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan slaže se da je riječ o napadu na ustavni poredak, krivičnom djelu koje ugrožava sigurnost.

Ekonomski stručnjaci apeluju, prije svega, na Agenciju za bankarstvo da izradi novo uputstvo za ponašanje banaka kako sankcionisane kompanije ne bi došle u probleme.

Osnovna ljudska prava su pogažena. Na međunarodnoj sceni – pravo jačeg. Političke i ekonomske sankcije su najteži trenutak, ali Republika Srpska nije u defanzivi, kaže predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Kolektivni Zapad sankcioniše parlamentarnu borbu i podstiče nezakonitost. Kako se to može drugačije vrednovati nego kao terorizam, kaže Stevandić za RTS.

“Mi smo žrtve terorizma. Uskraćeno nam je pravo na liječenje u našoj zemlji, jer su nam blokirani žiro računi. To niko nikada nije uradio. To je neoliberalno i neonacističko. Reči su teške, ali su istinite. Dakle, u ovom trenutku imaćemo ljude u Republici Srpskoj koji su zaradili platu, ali ne mogu da je primaju, ne mogu da se leče, da plaćaju osiguranje, da registruju automobile, jer su im matični brojevi u svim bankama bez sudske odluke”, on rekao je predsjednik Skupštine Republike Srpske.

Sankcije, kao i nametanje nelegitimnog Christiana Schmidta, zadiru u sferu ugrožavanja sigurnosti, kaže ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan. Kada neko lažnim predstavljanjem i svojim odlukama ruši ustavni poredak, šta radi nego počini – krivično djelo.

“U tom smislu, njegovo delovanje je postalo potpuno bezbednosno pitanje. Sa aspekta da je uzburkao cjelokupnu političku scenu, zaustavio kretanje BiH ka EU, on ruši Dejtonski mirovni sporazum, ali prije svega ruši ustavni poredak BiH, a dominantno ruši ustavni poredak Srpske a to je krivično djelo”, istakao je ministar Karan.

Blokiranje i gašenje računa pojedinih sankcionisanih preduzeća u Srpskoj ne šteti samo privredi, već bi posljedice mogao osjetiti i bankarski sektor, kaže Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Eventualni poslovni gubici mogu biti razlog za pokretanje sudskih sporova protiv banaka. Zato se mora naći rješenje.

“Prije svega, zadatak Agencije za bankarstvo, koja kontroliše banke, a sve su to pokrenule poslovne banke pod pritiskom treće strane, je da izvrši dodatnu kontrolu i izradi nova uputstva za ponašanje banaka kako bi ljudi to učinili. da ne ulazite u nevolje”, rekao je Radivojac.

Ekonomisti podsjećaju da su banke odlučile da blokiraju račune pod prijetnjom gubitka platnih usluga, koje su 100 posto anglosaksonske usluge. Ipak, smatraju da situacija nije, kako kažu, kataklizmična i da je bilo i gorih trenutaka.

Izvor: RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime