BANJA LUKA, 13. jula – Vlada RS se obavezivanjem sprovođenja mjera modernizacije javne uprave koje je nedavno prihvatila opredijelila za efikasniju javnu upravu koja će biti podložna kritici javnosti, sankcionisanju službenika koji ne rade dobro svoj posao, racionalnijem korištenju materijalnih resursa kroz nove principe ocjenjivanja i digitalizacije i proaktivnijem odnosu prema medijima.

Sudeći prema ovim mjerama, građani i mediji će moći na efikasniji način tražiti od ombudsmana – za koje je predviđeno nezavisno finansiranje kako bi bili oslobođeni pritiska vlasti – da privole organe da pružaju javne informacije, a predviđeni su i lakši načini traženja informacija putem suda.

“Princip maksimalne transparentnosti podrazumijevaće propisivanje i uvođenje standarda proaktivne transparentnosti koji uključuju katalog informacija koje će institucije objavljivati na svojim internet stranicama i koji će biti propisani zakonodavstvom. Biće osnaženi mehanizmi za obezbjeđivanje zbirnih statističkih podataka o zahtjevima za pristup informacijama od javnog značaja na svakom upravnom nivou. Zakoni će garantovati pravo na žalbu, a biće uspostavljen djelotvoran nadzor nad poštovanjem zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, uključujući i sankcije”, istaknuto je u mjerama na koje su se obavezali svi nivoi vlasti.

Podsjećamo, Vlada RS je posljednji organ u BiH koji je prihvatio mjere iz Strategije reforme javne uprave za BiH, na kojoj insistiraju EU, SAD, Velika Britanija, MMF i drugi međunarodni partneri, a čijim sprovođenjem će biti uslovljeni dalji finansijski programi prema BiH.

U dokumentu je navedeno i da EU i drugi donatori nisu zadovoljni načinom na koji službe za odnose s javnošću i druge javne institucije obavještavaju javnost o reformama javne uprave, na koje su se formalno obavezale.

“Analiza medijskih objava o procesu reforme javne uprave ukazala je na nepostojanje harmonizovanog, konzistentnog i kontinuiranog obavještavanja javnosti od svih organa uprave i njihovih predstavnika o određenim temama vezanim za reformu javne uprave te značaju reforme javne uprave u cjelini s principijelno jednakim ključnim porukama”, navedeno je u dokumentu.

Sudeći prema dokumentu, ombudsmani će, osim finansijske nezavisnosti, dobiti i instrumente koji uključuju uvođenje disciplinske odgovornosti u slučaju nepoštovanja preporuka, a građani će po principu “Samo jednom” biti obavezni da samo jednom dostave određeni podatak javnoj upravi.

“Institucije javne uprave bi potom trebalo da budu u stanju interno razmjenjivati te informacije u skladu s principima interoperabilnosti i na temeljima izgrađene infrastrukture s ciljem da teret prikupljanja podataka ne pada na građane i poslovnu zajednicu. Tako bi korisnici usluga, građani i poslovna zajednica bili u centru i usluge bi se kreirale prema njihovim potrebama”, stoji u dokumentu.

Predviđeno je i jačanje mehanizma mjerenja zadovoljstva građana u svim organima javne uprave u koje dolaze radi obavljanja svojih potreba.

“Time će se na objektivan i nepristrasan način utvrditi stav građana i poslovnih subjekata, kao i njihove potrebe, a na osnovu čega će biti preduzete adekvatne materijalne, procesne, tehnološke, tehničke i druge promjene”, naglašeno je.

Što se tiče zapošljavanja u javnoj upravi, predviđena je izmjena načina formiranja komisija za izbor kadrova, jačanje internih revizorskih mehanizama, mijenjanje sistema ocjene efikasnosti javnih službenika, kao i racionalno zapošljavanje kroz izmjenu zakona, promjenu načina u sistematizaciji javnih mjesta i digitalizaciju.

“Iskustva u praksi u ovom segmentu ukazuju na to da je nužno osigurati veću transparentnost rada komisija za zapošljavanje na svim nivoima, a proces provjere znanja unaprijediti fokusom na provjeru kompetencija, čime bi se značajno povećale šanse da odluka o prijemu bude istinski zasnovana na principu meritornosti”, navedeno je u dokumentu.

U priloženom dokumentu koji je potpisao Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju RS, naglašeno je da su ove mjere u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, te da se pruža podrška njihovoj realizaciji. Reforma javne uprave će, kako je naglašeno u dokumentu, koštati 51,11 miliona maraka.

(Nezavisne)