BANJALUKA, 12. januara – Stanovnici 200 domaćinstava u naseljima Pavlovac, Šibovi i Mali Prnjavor, koja pripadaju mjesnoj zajednici Saračica, već mjesec muku muče sa povremenim nestancima vode. Zbog toga će se, kažu mještani, u nedjelju okupiti kod vodovodnog bazena Subotica kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog ovakvog stanja.

Mještanin Pavlovca Dušan Šobot kaže da problema nije bilo do prvih dana decembra prošle godine. Od tada domaćinstva vodu imaju samo noću i to po nekoliko časova.

– Ujutro opet ista priča, vode nema. Takvo stanje traje već mjesec. Problem snabdijevanja vodom u ovim naseljima datira odranije, ali u posljednje dvije godine voda nije nestajala čak ni i u ljetnom periodu. U čemu je problem nisam upoznat, jer sad ljudi ne pune bazene, niti zalijevaju bašte, pa da se uvodi redukcija ili isključenje vode – kazao je Šobot.

Dodao je da su se obraćali Centru za razvoj i unapređenje sela i “Vodovodu”. Tamo su dobili odgovor da je snabdijevanje vodom u ovim naseljima uredno.

– Kažu nam da je snabdijevanje vodom u ovim naseljima uredno, a vode u 200 domaćinstava nema. Kako to može biti, nisam pametan – kazao je Šobot.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić je rekao da isporuka vode za Pavlovac, Mali Prnjavor i Šibove zavisi od količine vode koju dobiju sa bazena Subotica, objavio je Glas Srpske.

– Dnevno dobijemo oko 120 kubnih metara vode i toliko i isporučimo potrošačima u ovim naseljima – kazao je Šarić i dodao da je vodovodna mreža koju kontroliše Centar na ovom području u potpunosti ispravna.

Iz preduzeća “Vodovod” su potvrdili da su problemi u snabdijevanju vodom počeli 5. decembra 2013. godine.

– Kako kapacitet izvorišta Subotica zavisi od hidroloških prilika, smanjeni dotok utiče na količinu vode koja dolazi do sistema viših zona Pavlovca. U proteklom periodu otkriveni su i popravljeni kvarovi na primarnom cjevovodu Subotica, a utvrđeno je i nelegalno manipulisanje sa zatvaračima – rekli su u “Vodovodu”.

Dodali su da su ekipe “Vodovoda” svakodnevno na terenu i da čine sve da se snabdijevanje vodom normalizuje.

Predsjednik Savjeta MZ Saračica Nedeljko Knežević je rekao da mještani koji žive u drugoj visinskoj zoni imaju veliki problem sa snabdijevanjem vodom.

– Mislim da je u pitanju tehnički problem koji treba da riješe nadležni – kazao je Knežević i dodao da vlada veliko nezadovoljstvo mještana koji su u 21. vijeku bez vode.