Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci (UNIBL) i Hidejuki Sakam, ambasador Japana, sastali su se 5. marta 2019. u Kabinetu rektora, te razgovarali o mogućoj saradnji u narednom periodu.

posjeta-440x315

Foto: N.N.

Rektor Gajanin se zahvalio na posjeti i istako da je ovo prvi put da ambasador Japana, dolazi u posjetu Univerzitetu u Banjaluci.

Dogovoreno je da se u narednom periodu uradi analiza zainteresovanosti studenta UNIBL za izučavanje japanskog jezika.

Rektor Gajanin je iskazao nadu da će se u narednom periodu ostvariti plodona saradnja sa Japanom. On je iskazao očekivanje i da se intezivira saradnja sa univerzitetima iz Japana, a koja bi se po njegovim riječima, odnosila na saradnju na polju studentske razmjene, kao i na polju nauke.

U toku razgovora, konstatovano je da Univerzitet u Banjaluci već ima ostvarenu saradnju sa dva univerziteta iz Japana, a riječ je o Šinšu univerzitetu i Meidži univerzitetu.

Ambasador je tokom sastanka istakao da je Banjaluka, važan centar za nauku i obrazovanje.

Takođe, pohvalio je saradnju sa kadrom Univerziteta u Banjaluci i iskazao nadu za saradnjom, posebno na onu saradnju koje se tiče razvoja nauke, ali i saradnju u oblasti promocije kulture i izučavanja japanskog jezika.

Sastanku su prisustvovali i prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta, kao i prof. dr Aleksandar M. Lazarević.

(https://www.banjaluka.com/drustvo/sastanak-sa-ambasadorom-japana-razgovarano-o-mogucoj-saradnji/)