gradonacelnici

Gradonačenik Banjaluke Igor Radojičić, sastao se juče u Beogradu sa gradonačelnicima Beograda i Novog Sada, Zoranom Radojičićem i Milošem Vučevićem.

Igor Radojičić je rekao da je do sastanka došlo na inicijativu gradonačelnika Beograda i da je ovo prvi put da gradonačelnici ova tri grada sjede na jednom mjestu i dogovaraju konkretnu saradnju.

– Obavijestio sam kolege da je godina na izmaku za Banjaluku bila vrlo dobra u razvojnom smislu, jer smo realizovali niz projekata infrastrukture, izgradnje saobraćajnica, mostova i vodovoda, pod motom „Banjaluka se gradi“. Takođe dužnu pažnju smo posvetili i različitim grupama stanovništva kao što su mladi i penzioneri, a sve u okviru programa „Banjaluka ljudskog lica“ – istakao je Radojičić i dodao da je Banjaluka veoma zahvalna Novom Sadu na podršci u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture, te da će Banjaluka podržati Beograd kao kandidata za Zelenu prestonicu Evrope 2022. godine. 

Gradonačenik Beograda Zoran Radojičić naglasio je da su u razgovorima dominirale ekološke teme, jer se sva tri grada susreću sa sličnim problemima. – Radimo na akcionim planovima zelenih gradova u sva tri grada i vjerujem da ćemo kroz taj proces imati veće mogućnosti da unapredimo našu saradnju. Beograd se kandidovao za Zelenu prestonicu Evrope 2022. godine i bile su mi veoma korisne sugestije koje sam dobio od kolega iz Banjaluke i Novog Sada. Razgovarali smo i o budžetima naših gradova, ali i o predstojećim praznicima i organizaciji manifestacija koje će biti upriličene tokom praznika – rekao je beogradski gradonačelnik.

Prvi čovjek Novog Sada Miloš Vučević, izjavio je da je prvi put organizovan ovakav format razgovora između tri gradonačelnika i izrazio uvjerenje da će i budući sastanci biti posvećeni suštinskim stvarima koje poboljšavaju živote građana Banjaluke, Beograda i Novog Sada.

– Sljedeći sastank bi trebalo da bude održan početkom iduće godine u Novom Sadu gdje bi trebalo da dominiraju teme iz kulture, dok bi sredinom godine trebalo da se sastanemo u Banjaluci gde će dominirati ekonomske odnosno privredne teme – zaključio je Vučević.

(Srpskainfo)