BANJALUKA, 19. maja – Inspektorat RS apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i savjesno kada je riječ o prijavljivanju trgovaca zbog navodnog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica usljed poplava.

Inspektori su potvrdili da nisu istiniti navodi da je cijena 1,5 litra vode u “Konzumu” Banjaluka iznosila 2,75 KM, o čemu je lažni račun kružio internetom.

Iz Inspekcije navode da su resursi kojima kontrolni organi raspolažu ograničeni, a pokušaji njihove zloupotrebe od strane nesavjesnih pojedinaca dovode do toga da se usmjeravaju u pogrešnom pravcu, objavile su Nezavisne novine.

“Jedan od primjera zloupotrebe je navodno fiskalni račun iz prodajnog objekta ‘Konzum’ Banjaluka, koji je objavljen na društvenim mrežama, a na kojem je cijena vode za pakovanje od 1,5 litara iskazana u iznosu od 2,75 KM. Datum koji je naveden na spornom računu je 16. maj. Inspekcija je izvršila kontrolu u tom prodajnom objektu, gdje je utvrđeno da navodi nisu istiniti”, ističu iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako pojašnjavaju iz Inspektorata RS, Republička tržišna inspekcija je proteklih dana vršila preventivne kontrole u kojima je provjeravala da li su cijene povišene, a kontrola je izvršena i u “Konzumu” Banjaluka.

“Na osnovu datuma koji je naveden na fotografisanom fiskalnom računu i računa koji je Inspekcija uzela u kontroli vidljivo je da je Inspekcija istog dana bila u tom objektu, gdje je putem fiskalnog računa utvrdila da cijena vode istog pakovanja istog proizvođača iznosi 0,95 KM”, navode iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori pritom naglašavaju da je uvidom u dostavljenu fotografiju fiskalnog računa uočljivo da na njemu nije navedeno ime kasira, a što je navedeno na originalnom računu koji je Inspekcija uzela u kontroli u prodajnom objektu.

“Dalje, BF broj na originalnom računu je petocifreni broj, dok je na dostavljenoj fotografiji iskazan kao šestocifreni broj”, podvlače inspektori, te pozivaju sve građane da se u ovim teškim trenucima ponašaju racionalno i odgovorno jer se raspoloživi kapaciteti moraju koristiti krajnje efikasno i organizovano.