fitnes

BANJA LUKA, 01. novembra – Bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću u posljednjih par godina je u ekspanziji i sve više postaje trend. Ovo je prvi put trend koji ima smisla, jer prije svega utiče na naše zdravlje i kvalitet života, pa tek onda dolazi neizostavni fizički izgled.

Poručuje to fitnes instruktor Simona Joksimović i dodaje da optimalno svako može trenirati tri do šest puta sedmično u zavisnosti od toga šta se želi postići.

– Treba da posvećujemo više pažnje svom tijelu i da crpimo kvalitetne izvore energije. To znači odvojiti vrijeme za fizičku aktivnost, naći par sati sedmično za trening i učiniti sebi veliku uslugu. Tri treninga sedmično su minimalan broj za svakoga ko želi da postigne određene ciljeve. Ako govorimo o početnicima i rekreativcima, bitno je uskladiti svoje dnevne obaveze, posao i slobodno vrijeme – kazala je Joksimovićeva.

fitnes2

Zagazili smo u jesen i gledamo prema zimi, koje donose loše i hladnije vrijeme, zbog čega sporisti, rekreativci, ali i oni koji tek žele da počnu sa vježbanjem, sve više okupiraju zatvorene prostore teretana, manjih ili većih fitnes centara. Upravo ta mjesta mogu biti dobra adresa na kojoj se može potražiti savjet stručnjaka za pomoć u trenažnom procesu.

Žene prednjače, muškarci se bore s predrasudama

Dodala je da jedna od takvih centara “Fit soba” u Banjaluci, koja u svojoj ponudi ima uključen program grupnih i individualnih treninga koji predviđaju programe za mršavljenje i oblikovanje tijela, te programe treninga za mišićnu definiciju.

– Programi su prilagodljivi svima, vježbate prema svojim mogućnostima i onoliko koliko vam vaša trenutna forma dozvoljava. Ako nema nekih prepreka u smislu povreda ili prethodno imate dozvolu od svog ljekara, birate program i način rada koji najviše odgovara vašem senzibilitetu – objasnila je ona.

fitnes 3

Istakla je da postoji široka zainteresovanost za ovu vrstu treninga, od srednjoškolki do žena u srednjim godinama.

– Trening je prilagodljiv svima, bilo da želite da skinete kilograme, da se zategnete ili da imate aktivnost tokom sedmice – rekla je Simona Joksimović.

Iako su grupni treninzi namijenjeni svima, bez obzira na pol i starost, priznaje da ipak dame prednjače u učešću.

– Trenutno je veća brojnost žena na ovakvim treninzima, iako je dobar broj i muške populacije sve češće na treninzima. Muškarci još uvijek imaju predrasude, jer smatraju da je ovakav oblik vježbanja samo za žene. U posljednjih par godina to se mijenja i sve je veći broj miješanih grupa – kazala je ona.

Uticaj na zdravlje

Iako svi znamo da bavljenje sportom ili nekim oblikom redovne rekreacije ima pozitivne efekte na zdravlje, u svakodnevnim privatnim i poslovnim obavezama to stavimo u treći plan. Stučnjaci savjetuju da bi takav stav trebalo promijeniti.

– Poznat je povoljan efekat fizičke aktivnosti za zdravlje. Poboljšava kardiovaskularnu funkciju, smanjuje rizik od oboljenja i obezbjeđuje kvalitetan i duži život, ubrzava metabolizam i djeluje povoljno na tijelo, utiče na opšte dobro osjećanje i energiju – navela je ona.

fitnes 4

Ističe da sa treninzima treba biti usklađen i način ishrane.

– Pored redovnih treninga, ishrana predstavlja veoma važan faktor. Bilo da imate problem s kilogramima ili jednostavno želite da vodite zdrav život, trening i ishrana ne idu jedno bez drugog, a pružaju mnogo drugih benefita pored samog fizičkog izgleda – objasnila je Joksimovićeva.

Naglasila je da je, pored ishrane, odmor takođe bitan, kao i smanjenje stresa na kom bi svi trebali dosta više da rade.

(Srpskainfo)