maska

Ovih dana u banjalučkim apotekam zavladala je prava nestašica maski za lice, koje su građani masovno pokupovali da bi se zaštitili kako od sezonskog gripa, tako i zbog straha da bi se virus korona mogao pojaviti i kod nas.

Iz banjalučkog Doma zdravlja na svom sajtu objavili su savjete kada i kako se koriste zaštitne maske.

Kako ističu, ako ne kašljete, nemate groznicu i ne dišete otežano, nije potrebno da nosite medicinsku masku.

– Nema dokaza da maska štiti od bolesti, a ako ste zdravi i nosite je, to može imati negativne efekte. Na primjer, maska će dati lažan osjećaj zaštićenosti, pa se može desiti da zaboravite druge bitne stvari, kao što je pranje ruku. Pored toga, možda neće biti dovoljno maski za zdravstvene radnike i oboljele – navodi se na sajtu Doma zdravlja.

Ako kašljete, imate groznicu i otežano dišete, a vi ili neko blizak ste nedavno bili u Kini, nosite medicinsku masku na pravilan način.

 Prema podacima zdravstvenih službi, u Banjaluci nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od virusa korona. U Dom zdravlja se do srijede javilo 36 građana koji su boravili u italijanskim pokrajinama u kojima se pojavio ovaj virus. Oni nemaju nikakvih simptoma infekcije, niti ograničenja u kretanju.Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović izjavila je da je pripremljen i operativni plan postupanja u slučaju pojave korona virusa.

One je apelovala na sugrađane da bez prijeke potrebe ne idu kod porodičnog doktora, a preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije je da hronični bolesnici i starije osobe ne odlaze na velike javne skupove i mjesta na kojima eventualno mogu da „zarade“ neki virus.

Kako se koristi maska

Kada zaključite da je potrebno da nosite masku, važno je da je nosite na pravilan način. Ako je ne budite nosili pravilno, možete čak i povećati rizik od infekcije.

Ne zaboravite, sama maska ne obezbjeđuje punu zaštitu ni vama ni ljudima oko vas. To znači da i dalje morate da se pridržavate svih „jednostavnih savjeta” o higijeni ruku i respiratornoj higijeni.

Kako se maska stavlja

  • Masku pažljivo postavite tako da prekriva usta i nos;
  • Zategnite je tako da što više prijanja uz lice;
  • Dok je nosite, ne dodirujte je – naročito ne prednji dio;
  • Ako je slučajno dodirnete, operite ruke.

Skidanje maske

  • Skinite traku s glave bez dodirivanja prednjeg dijela maske;
  • Prvo skinite ili odvežite donju traku;
  • Jednokratnu masku stavite u plastičnu kesu i odmah je bacite u kantu za smeće;
  • Operite ruke čim skinete masku ili ako je slučajno dodirnete;
  • Kada maska postane vlažna, zamijenite je novom, tj. čistom i suvom maskom;
  • Maska za jednokratnu upotrebu koristi se samo jednom.

(Srpskainfo)