trudnocA

U toku su istraživanja uticaja infekcije COVID-19 na trudnice, tako da su podaci su ograničeni, ali trenutno nema dokaza da su trudnice izloženije zarazi od drugih ljudi.

Ovo su saopštili iz Kancelarije svjetske zdravstvene organizacije za BiH, naglasivši da se, zbog promjena u njihovom tijelu i imunološkom sistemu, zna da neke respiratorne infekcije mogu loše uticati na zdravlje trudnica.

– Zbog toga je važno da poduzmu mjere zaštite od infekcije COVID-19, te da eventualne simptome, poput temperature, kašlja ili otežanog disanja,  jave svom doktoru. SZO će ove informacije i savjete nastaviti usklađivati sa novim informacijama kako budu dostupni novi dokazi – stoji na Fejsbuk stranici ove kancelarije, uz sljedeća pitanja i odgovore o COVID-19, trudnoći, porođaju i dojenju.

Trudna sam. Kako se mogu zaštititi od infekcije COVID-19?

Trudnice treba da preduzimaju iste mjere opreza da izbjegnu infekciju COVID-19 kao i druge osobe. Možete se zaštititi na sljedeći način:

– često perite ruke sapunom i vodom ili koristite jednokratne maramice na alkoholnoj bazi

– održavajte razdaljinu kod kontakta s drugim osobama i izbjegavajte gužvu

– izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

– praktikujte higijenu disanja. Kad kašljete i kišete, prekrijte usta i nos maramicom ili savijenim laktom, maramicu odmah bacite u kantu koja se može zatvoriti poklopcem, i operite ruke ili obrišite maramicom na alkoholnoj bazi.

– ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, što prije potražite pomoć ljekara. Nazovite prije odlaska u zdravstvenu ustanovu i slijedite upute lokalne zdravstvene ustanove.

– trudnice i porodilje – uključujući i one zaražene COVID-19 – trebaju obaviti redovne kontrolne preglede

Trebaju li se trudnice testirati na COVID-19?

Protokoli za testiranja i podobnost osoba za testiranje variraju u zavisnosti od mjestu u kojem živite. Međutim, preporuke SZO su da trudnice sa simptomima COVID-19 trebaju imati prednost za testiranje. Ako su zaražene COVID-19 moguće je da će im trebati specijalistička njega.

Može li se COVID-19 prenijeti sa žene na nerođeno dijete ili novorođenče?

Još ne znamo može li trudnica koja je zaražena COVID-19 prenijeti virus na plod ili bebu tokom trudnoće ili porođaja. Do danas, virus nije pronađen u uzorcima amnionske tečnosti ili majčinog mlijeka.

Moraju li trudnice s potvrđenim ili sumnjama na infekcije COVID-19 roditi carskim rezom?

Ne. Prema SZO, carski rez se treba provoditi samo ako je to medicinski opravdano.

Način porođaja treba biti prilagođen svakoj trudnici i zasnovan na akušerskim indikacijama i želji porodilje.

Mogu li žene zaražene sa COVID-19 dojiti?

Da. Žene sa COVID-19 mogu dojiti ako žele. Trebaju sprovoditi higijenu disanja tokom dojenja i ako je moguće nositi masku, prati ruke prije i nakon dodirivanja bebe, redovno čistiti i dezinfikovati  površine koje diraju.

Mogu li dodirnuti i držati svoje novorođenče ako imam COVID-19?

Da. Bliski kontakt i rano, isključivo dojenje pomažu bebi da napreduje. Trebate imati podršku da bi ste mogli dojiti na siguran način, uz održavanje higijene disanja, držati novorođenče u bliskom kontaktu „koža-na-kožu“ i dijeliti sobu sa svojom bebom.

Imam COVID-19 i ne osjećam se dovoljno dobro da bih mogla dojiti svoju bebu. Šta mogu uraditi?

Ako se zbog infekcije COVID-19 ili drugih komplikacija osjećate previše loše da dojite svoju bebu, trebate dobiti podršku da na drugi sigurni način, koji je vama dostupan i prihvatljiv omogućite svojoj bebi majčino mlijeko.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum