saobracaj

BANJA LUKA, 02. novembra – Na području Banjaluke prošle godine dogodilo se 2.850 saobraćajnih nezgoda, 10 ljudi je poginulo, a blizu 500 lakše i teže povrijeđeno. Među povrijeđenima je bilo 130 pješaka i biciklista.

Česte saobraćajne nezgode, kao i sve veći broj vozila na našim drumovima, banjalučka su svakodnevica, zbog čega bi trebalo više promovisati pravila ponašanja u saobraćaju, smatraju upućeni koji žive život bukvalno na 4 točka.

O saobraćajnoj slici grada, na koju se podjednako žale i vozači i pješaci, porazgovarali smo sa dugogodišnjim instruktorom Goranom Jelićem, koji se do sada nagledao svakakvih situacija. Kao jedan od glavnih problema, koji uočava radeći ovaj posao, jeste prebrza vožnja, na šta naročito upozorava sugrađane.

– Vozači moraju imati prilazak raskrsnici i pješačkim prelazima s maksimalnom brzinom od 30 kilometara na sat i trebaju posebnu pažnju pokloniti pješacima, uvažavajući i one koji tek prilaze prelazu. S druge strane, pješaci bi trebali pažljivije prilaziti pješačkom prelazu s pogledima prvo preko lijevog ramena, a od polovine pješačkog preko desnog ramena, te uvijek ići desnom polovinom prelaza – savjetuje on.

Kako naglašava, trebamo razvijati i veći prag tolerancije prema biciklistima, koji su jedni od najugroženijih u saobraćaju, ali podrazumijeva se da i oni poštuju važeće propise. Vožnju biciklom treba promovisati, jer je zdravija i utiče na smanjenje gužvi po gradovima. Bicikl se, podsjeća, ne vozi trotoarom, već saobraćajnim trakama na kolovozu ili stazama za bicikliste. Svaku promjenu pravca kretanja biciklista je dužan da najavi ispruženom rukom na lijevu ili desnu stranu.

Jelić se osvrnuo i na funkcionisanje javnog saobraćaja, poručujući da ni autobusi ne treba da jure po gradu.

– Manji broj vozača gradskih autobusa nepravilno shvataju prvenstvo prolaza prilikom uključenja u saobraćaj. Nije pravilno samo uključiti lijevi žmigavac i očekivati da drugi vozači odmah zaustave auta. Vozač autobusa treba najprije da se uvjeri da postoje adekvatni uslovi za uključenje, a potom da žmigavcem najavi tu radnju. Na nekim stajalištima red vožnje je neujednačen, pa se dešava da se 3 autobusa istovremeno nađu na stajalištu, što nije u redu – govori Jelić.

saobracaj 2

Ma kako svi ovi parametri izgledali pesimistično, Jelić ocjenjuje da je ipak u posljednje vrijeme dosta unaprijeđen saobraćaj u gradu. Izgrađen je istočni tranzit, novi most na Vrbasu, velik broj kružnih raskrsnica, biciklističkih staza, a sve to, smatra on, doprinosi lakšem i pravilnijem odvijanju drumskog saobraćaja, ali i obuke kandidata za vozače motornih vozila.

Poručuje i da bi svi učesnici u saobraćaju trebalo da razvijaju vlastitu saobraćajnu kulturu, strpljivost i tolerantnost prema drugom i drugačijem, prema kandidatima koji se tek obučavaju, čak i ako griješe u svojim postupcima.

– Tako ćemo sačuvati i vlastito zdravlje, jer je saobraćaj velik izvor stresa. Na japanskom ostrvu Okinava zabilježeno je da živi najveći broj zdravih stogodišnjaka na svijetu, a sve se dovodi u vezu s pravilnom ishranom i blagim i strpljivim ponašanjem mještana. To se primjeti i u njihovom saobraćaju, koji se odvija laganim tempom, a nerijetko uspore i propuste i one koji u tom momentu nemaju prvenstvo, ali time čine ispravan ljudski gest. Kada bi mi počeli tako da se ponašamo, to bi izašlo na dobro. A i vozači koji dolaze iz drugih država kod nas, u tom slučaju, imali bi ljepši prvi utisak o nama, jer saobraćaj je ono što prvo primjetimo – zaključuje ovaj instruktor vožnje.

Odraz stanja u društvu

– Stanje u saobraćaju je, ma kako to nekima zvučalo, odraz cjelokupnog stanja u društvu. Ali, kao što imamo loše pojave – bahatost, nekulturu, konzumiranje različitih droga i njihove posljedice u drumskom saobraćaju, tako ima i dobrih stvari, uglavnom vezanih za opšti tehnološki napredak – sve bolji automobili i sve bolja tehnička kontrola prestupnika – kaže instruktor Goran Jelić.

(Srpskainfo)