BANJA LUKA, 25. aprila -U narednoj sedmici vidjećemo šta nam je Vaskrs i mjere koje smo imali donio, u smislu zaražavanja populacije, i ako ti pokazatelji budu dobri, vjerujem da bismo trebali ostati na ovim mjerama na kojima jesmo, ocijenio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, govoreći o mjerama koje bi mogle biti donesene u RS u vrijeme prvog maja i Đurđevdana.

Po njegovim riječima, to će se procjenjivati tek naredne sedmice.

– Teško je petkom govoriti za sljedeću sedmicu. Vidjećemo sljedeće sedmice, ali bez obzira na mjere koje budu na snazu, pa ako one budu i restriktivnije, mi moramo da pazimo kako ćemo se ponašati i kako ćemo okupljati ljude oko sebe. Uvijek treba da imamo to na umu – rekao je ministar.

On je rekao i da su ministri u Vladi RS Lejla Rešić i Zlatan Klokić već razgovarali i sa Banjalučkim muftijstvom o poštovanju neophodnih mjera, s obzirom na to da je počeo i mjesec ramazana, te da i islamska zajednica preporučuje i pridržavaće se preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa korona.

Tokom razgovora on je ocijenio i da je međusobno povjerenje građana i onih koji preporučuju i donose mjere vrlo važno u ovakvim kriznim situacijama.

– To povjerenje koje se ovdje stvorilo najbolje se oslikalo u tome kako građani prihvataju preporuke. Mislim da možemo sa pravom konstatovati i pohvaliti uvijek građane da je 90 odsto njih poštovalo preporuke i skretalo pažnju onima koji nisu na to kako to treba da čine. To povjerenje u ovakvim kriznim situacijama je vrlo važno, kako građana u nas, tako i nas u građane – zaključuje Šeranić.

(Srpskainfo)