seranic

BANJA LUKA, 17. marta – Danas je u Banjaluci održana prva sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije, a nekon sjednice javnosti se obratio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić.

“Očekujemo da će u narednom periodu doći do povećanja zaraženog broja ljudi u Republici Srpskoj. Bitno je da ispratimo adekvatno te osobe i da se zadržimo na onome što je do sada i bilo, a to je da su osobe sa blagim simptomima i da nema pogoršanja zdravstvenog stanja”, rekao je Šeranić.

U Republici Srpskoj, u lokalnim zajednicama pod nadzorom su: Banjaluka 843 osobe, Prnjavor 373 osobe, Bijeljina 370 osoba, Doboj 347 osoba, Laktaši 241 osoba, Derventa 225 osoba, Teslić 153 osoba, Modriča 122 osobe, Čelinac i Gradiška 108 osoba.

U Republici Srpskoj 216 osoba je izašlo iz nadzora.

“Povećan je broj osoba u nadzoru što je i normalno i bilo je za očekivati. Naši inspektori na granici uručuju rješenja za nadzor građana, a i građani su počeli da se prijavljuju po dolasku iz inostranstva prije nego što je na snagu stupila mjera samoizolacije”, rekao je Šeranić.

Rezultati se čekaju za još 53 osobe, a dobijanje rezultata zavisi od situacije.

Šeranić je poručio da će se donijeti akt koji će standardizovati praksu da se sve lokalne zajednice ponašaju u istom duhu. To će nam pomoći u tome da nam se ne dešava da građani u jednoj zajednici u kojoj je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, sjednu u automobil i odu u drugu lokalnu zajednicu gdje to nije zabranjeno, poručio je ministar.

(Banjaluka.net)