JAHORINA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je jutros na Jahorini Četvrti kongres 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku.

20190329094512_530445
Foto: Srna

Šeranić je istakao da 34. ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku ide mnogo dalje od smjernica na kojima se radi, a to je ono što se zove zdravstvena diplomatija, što u ovom trenutku Srbiji i Srpskoj mnogo znači.

“Republika Srpska na čelu sa Vladom u posljednje vrijeme je uložila mnogo u zdravstvenu zaštitu, a ulaže i u kardiologiju jer je ona na neki način perjanica zdravstvenog sistema”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da je uloženo mnogo u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, u otvaranje angio sale, a sada i kardiohirurgije koja bi trebalo da bude završena ove godine, dodajući da je uloženo i u Bolnicu Bijeljina.

Prema njegovim riječima, ova dva infrastrukturna objekta podrazumijevaju napredak i mogućnosti kardiologije u Republici Srpskoj, a daju preduslove da se radi na usavršavanju kadra i obrazovanju mladih.

“Do sada smo imali veliku podršku kolega iz Srbije i nadam se da ćemo je imati i ubuduće jer je to veoma važno”, naglasio je Šeranić.

Tema trodnevnog kongresa je “Praktični aspekti i komparativna analiza ACC/AHA I ESC preporuka u Srbiji i Republici Srpskoj 2019 /PRACSIS 2019/”, a predavači i moderatori biće najistaknutiji specijalisti iz ove oblasti iz Srbije i Srpske.

Organizator kongresa je Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku u saradnji sa udruženjima kardiologa Srbije i Republike Srpske, Američkim koledžom kardiologa, Odborom SANU za kardiovaskularnu patologiju, Odborom ANURS-a za kardiovaskularne bolesti.

Organizaciju su pomogli i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku osnovan je početkom 2015. godine, a promovisan 15. marta iste godine u San Dijegu na 64. kongresu Američkog koledža kardiologa.

Ovaj ogranak formiran je s ciljem unapređenja saradnje i povezivanja Američkog koledža kardiologa sa Udruženjem kardiologa Srbije i Udruženjem kardiologa Republike Srpske.

(https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zdravlje/Seranic-otvorio-Cetvrti-kongres-kardiologa/530445)