BANJA LUKA, 24. aprila – Kod šest osoba u Republici Srpskoj, od čega su dvije iz doma za starije u Kneževu, za protekla 24 sata utvrđeno je prisustvo virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Srpske.

Testirano je ukupno 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u Republici Srpskoj, a virus korona je potvrđen kod osoba iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Кneževa, Laktaša i Zvornika.

Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Jedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi, dok su dva muškarca srednje i jedan starije životne dobi.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona su dva korisnika doma za starija lica u Kneževu. Iz ovog doma za starija lica testirano su i još 22 korisnika koji su negativni na novi virus korona.

Među pozitivnim osobama na novi virus korona su i jedan ljekar iz Doboja i jedna medicinska sestra iz Gradiške.

U posljednja 24 časa testirano je i još 196 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona (SARS-CoV-2).

Trenutno je u Republici Srpskoj 617 osoba zaraženo virusom korona, 21 osoba je preminula od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok se 306 osoba oporavilo od COVID-19.

Od početka epidemije izvršeno je ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječi se 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 68 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba, te dvije osobe u Studentskom centru Zvornik.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalaze 3.602 osobe, a iz nadzora je izašlo kod 21.230 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku tokom 24 časa ušlo je ukupno 79 osoba, 95 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno osam osoba.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

(Nezavisne)