srce

​Dan zaljubljenih se obilježava u brojnim državama svijeta, kada se razmijeni na hiljade ruža i čokoladnih bombona. Iako se ne čini tako, ovaj dan ima prilično bogatu istoriju koja datira još iz doba Starog Rima.

 Ovo je šest stvari koje možda niste znali o prazniku za zaljubljene.

Paganski korjeni

Istoričari vjeruju da su korjeni Dana zaljubljenih u paganskom festivalu koji se održavao u Starom Rimu Rimu pod imenom Lumpekarija. Festival je slavio plodnost i uključivao je žrtvovanje životinja. U 14. vijeku za vrijeme pape Gelasija Prvog, prestaje se sa žrtvovanjem životinja, a 14. februar je proglašen Danom Svetog Valentina, a povezuje se sa romantikom i ljubavlju jer mnogi vjeruju da tog dana počinje sezona parenja ptica.

Ko je zapravo Valentin?

Postoji nekoliko Valentina koji se povezuju sa praznikom zaljubljenih. Najčešće se spominje Valentin koji je tajno vjenčavao parove za vrijeme vladavine Klaudija Drugog, koji je branio ženidbu tokom ratova jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Valentin je bačen u tamnicu a onda i pogubljen. Osim njega, poznati su još i biskup Valentin i papa Valentin.

Više od polovine stanovništva SAD obilježava Dan zaljubljenih

Za dan zaljubljenih, ljudi su počeli da šalju ručno pisana pisma i ljubavne poruke u 17. vijeku. Međutim, tek pedesetih godina 19. vijeka, u SAD počinje masovna proizvodnja namhenskih čestitki. Danas oko 55 odsto Amerikanaca obilježava ovaj dan i potoši oko 19,6 milijardi dolara za poklone.

Srcolika kutija

Prva kutija u obliku srca sa čokoladnim bombonama predstavljena je 1861. godine, naravno, 14. februara. Dizajnirao ju je Ričard Kadberi kako bi povećao prodaju čokoladnih bombona.

U novije vrijeme, procjenjuje se da se godišnje proda oko 36 miliona kutija u obliku srca sa čokoladnim bombonama.

Sudbonosno pitanje

Skoro šest miliona parova se vjeri na Dan zaljubljenih. Prema jednoj anketi, Dan zaljubljenih je izabran za najbolji dan kada treba postaviti pitanje:”Da li želiš da se udaš za mene?”.

Varijacije na temu

U Latinskoj Americi Dan zaljubnjenih zovu Danom ljubavnika ili Danom ljubavi i prijateljstva.

U Japanu je običaj da samo žene daruju muškarce 14. februara. Oni im poklone vraćaju mesec dana kasnije, 14. marta, obilježavajući tako sve popularniji “Bijeli dan”.

U Kini, Dan zaljubljenih se prepliće sa Festivalom fenjera, a širom Malezije i Singapura, na ovaj dan žene ispisuju svoj broj telefona na pomorandže, bacaju ih u potok i čekaju da muškarci pronađu voće i pozovu ih.

U Francuskoj postoji selo koje se zove Sveti Valentin. Tokom Dana zaljubljenih, mjesto oživi zbog brojnih posjetilaca koji obnavljaju svoje bračne zavjete.

(Nezavisne)