BANJA LUKA, 01. avgusta – Bliži se sezone grijanja, a to često znači i da mnogi već kalkulišu koji način zagrijavanja je najekonomičniji i najbolji. Za jedne to je grijanje na drva, za druge struja, dok je za treće gradsko grijanje najbolje rješenje.

Oni koji su već razmišljali da se sa gradskog prebace na grijanje na struju kažu da su odustali, jer ih osim cijena brine i da li bi masovniji prelazak na ovu vrstu grijanja značio češće nestanke struje i kvarove na elektromreži.

Saša R. iz naselja Starčevica kaže za Srpskainfo da je razmišljao da pređe na grijanje na struju, ali kada je sve “bacio na papir” nikako mu se ne isplati. U stanu koji ima pet prostorija, kaže, grijanje na električnu energiju bilo bi nevjerovatno skupo.

– Mislim da za stanove koji imaju dvije prostorije i kupatilo to i može da bude izvodivo. Neke moje komšije su se isključile sa gradskog grijanja i pokajale, jer im se hvata vlaga u pojedinim prostorijama. To nisu imali dok su bili na toplani. Jer, kada se grijete na struju, pretpostavljam da će svako probati da uštedi ili, na kraju krajeva, ako odete na posao, za to vrijeme nećete držati upaljeno grijanje. Za moju veliki porodicu gradsko grijanje je najjednostavnije rješenje – priča naš sagovornik.

Oni, sa posljednjim poskupljenjem, grijanje mjesečno plaćaju oko 160 maraka. Za struju bi, kaže, mjesečno potrošio bar 400, s obzirom na kvadraturu.

– Treba se uzeti u obzir da živimo u starim, radničkim zgradama na Starčevici, gdje je fasada, odnosno izolacija loša. Zamislite koliko bi vremena trebalo da se prostorija zagrije ako je na struju, jer ne bi radilo stalno. Iskreno, nisam siguran ni da elektro-instalacije mogu izdržati veliko opterećenje. Šta mi vrijedi onda grijanje na struju, ako bude često nestajala zbog preopterećenosti sistema – poručuje on.

Da bi prelazak većine stanova iz jedne zgrade na sistem grijanja na električnu energiju mogao da preoptereti sistem potvrđuju iz “Elektrokrajine”. Po njihovim podacima, proteklih sezona konstantno je dolazilo do prelaska određenog broja korisnika “Eko toplane” na sisteme individualnog grijanja električnom energijom. To je bilo u nivou koji je lokalna elektrodistributivna mreža mogla da podnese bez značajnijih poremećaja u isporuci električne energije, poručuju iz ovog preduzeća.

– Stambene zgrade koje koriste sistem daljinskog grijanja “Eko toplana”, ali i centralnih kotlovnica na pelet, drvnu sječku i slično, nisu elektronergetski projektovane, odnosno nisu tehnički predviđene za grijanje stambenih jedinica korištenjem električne energije. Prelazak većine, a pogotovo svih stambenih jedinica unutar jedne zgrade na sistem grijanja na električnu energiju izvjesno bi doveo do preopterećenja lokalne elektrodistributivne mreže – naglašavaju za Srpskainfo iz “Elektrokrajine”.

Poručuju da bi to za posljedicu imalo često iskakanje osigurača na niskonaponskim izlazima u pripadajućim trafo-stanicama, uz veliku mogućnost kvarova na elektro-instalacijama unutar tih zgrada i pregorijevanje priključnih podzemnih kablova (od trafo-stanice do zgrade).

– Naravno, u tim situacijama postoji mogućnost požara na elektro-mreži, te instalacijama unutar zgrada – upozoravaju iz “Elektrokrajine”.

Osim toga, isključenja pojedinačnih korisnika sa sistema daljinskog grijanja neminovno narušava termičku ravnotežu, odnosno komfor prostorija koje su u neposrednom kontaktu sa stanom isključenim iz sistema. Naime, prilikom projektovanja objekat se posmatra kao termotehnička cjelina. Isključenjem jedne stambene jedinice, stanari u susjednim stambenim jedinicama osjetiće posljedice tog isključenja.

Osim toga, na kvalitet grijanja ne utiče samo funkcionisanje sistema daljinskog grijanja, odnosno distributivne mreže, nego i kvalitet stambenih objekata, toplotna izolacija, stolarija, kao i redovno održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija. Ovo, kažu stručnjaci, nažalost nije dovoljno poznato svim korisnicima, pa se odgovornost za nezadovoljavajući kvalitet grijanja često prebacuje na isporučioca toplotne energije, mada je veliki dio odgovornosti i na zajednicama etažnih vlasnika, kao i na pojedinačnim korisnicima.

Na naše pitanje šta su najčešći razlozi isključenja sa grijanja, iz preduzeća “Eko toplane” poručuju da se to radi jer u stanu niko ne boravi, ako su vlasnici u inostranstvu ili posjeduju više nekretnina. Takođe, jedan od značajnijih razloga koji navode je i loša finansijska situacija i nemogućnost plaćanja računa.

– Razlog za isključenje je i nezadovoljstvo kvalitetom grijanja, što je sa jedne strane objektivan razlog, s obzirom na dotrajalost toplifikacione mreže i neophodnost njene rekonstrukcije u cilju uspostavljanja što boljeg kvaliteta grijanja u svim dijelovima grada. Poznato je da je mreža stara 50 godina, a na pojedinim dijelovima nije mijenjana svih ovih godina, bilježe se veliki gubici toplotne energije, samim tim i slabiji kvalitet isporuke u pojedinim dijelovima grada, česti su kvarovi, posebno početkom sezone dok se isporuka ne stabilizuje. Ovaj problem “Eko toplane” iz godine u godinu rješavaju u skladu sa svojim nadležnostima, a za investiciona ulaganja u mrežu koja je sastavni dio javne infrastrukture nadležan je Grad Banjaluka, koji je ujedno i vlasnik distributivne mreže sistema daljinskog grijanja – poručuju iz preduzeća “Eko toplane”.

Iz Grada su rekli da su u permanentnoj komunikaciji s predstavnicima preduzeća “Eko Toplane” i “Elektrokrajina”.

(Srpskainfo)