gripa

Sezona gripa hara Republikom Srpskom. U samo jednoj sedmici domove zdravlja posjetilo je više od 7 hiljada zaraženih akutnom respiratosnom infekcijom, oboljenjem sličnih gripu skoro hiljadu ipo, i 37 osoba oboljelih od teške respiratorne infekcije.0

I ove godine Radojka Jelić preležala je virus. Nakon što temperatura i kašalj prođu, ostaje osjećaj nemoći, priča Radojka.

“Ja sam imala temperaturu 7 dana, pila sam paracetamol, ležala, sin mi nije dao da idem negdje, tako da je to mene prestalo. Sad se malo osjećam nemoćno, ali bolje je sad. Došla sam kod doktora po ove lijekove redovne”, kaže Radojka Jelić.

Ambulante su prepune, a ljekari imaju pune ruke posla. Jedan od njih je i doktor Rade Dujaković koji kaže da ne pamti toliki broj pacijenata u jednom danu.

“Moja norma je 30 pacijenata, a ja danas pregledam od 80 do 90 pacijenata, od kojih je više od jedne trećine sa simptomima sindroma influence. To je već broj pacijenata da bi se moglo, iskustveno, govoriti o epidemijskim razmjerama”, kaže Rade Dujaković, doktor porodične medicine.

Prošle sedmice su zbog posljedica gripa prijavljena dva smrtna slučaja na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, čime je broj preminulih porastao na 4. Radi o osobama starije životne dobi. Na UKC-u su, zbog prevencije širenja virusa, zabranjene posjete pacijentima. Kako bi se širenje virusa spriječilo i van bolnica iz Instituta za javno zdravstvo izdali su preporuke stanovništvu.

U zаtvоrеnоm prоstоru i mјеstimа gdје bоrаvе vеćе grupе ljudi nеоphоdnо је primјеnjivаti mјеrе ličnе, а pоsеbnо rеspirаtоrnе higiјеnе, kао i higiјеnе prоstоrа u kојеm živimо i rаdimо. Pоrеd rеdоvnоg prаnjа ruku tоplоm vоdоm i sаpunоm, pоkrivаnjа ustа mаrаmicоm prilikоm kihаnjа i kаšljаnjа, јаkо је vаžnо čеstо prоvјеtrаvаti prоstоriје.

Od gripa su se zaštitili svi oni koji su se na vrijeme vakcinisali. Vakcinacija u Republici Srpskoj počela je u novembru, obezbijeđeno je 18 hiljada doza vakcine, od čega 15 hiljada doza za kategorije koje su oslobođene plaćanja.

(ATV)