plata

U Republici Srpskoj najveća prosječna plata u januaru bila je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja u iznosu od 1.430 KM, a najniža u oblasti građevinarstva 648 KM, dok je prosječna plata nakon oporezivanja iznosila 914 KM i manja je za 25 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u decembru 2019, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju se navodi da su niske prosječne plate u januaru primili radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 670 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 664 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna januarska plata iznosila 694 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 719 KM, kao i u trgovini 713 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u januaru je koštala 1.916 KM, a prosječna plata od 914 KM pokrivala je sa 47 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj najviše novca u januaru trošile za nabavku prehrane 713 KM, za stanovanje i komunalne usluge 587 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM, dodaje se u saopštenju.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 136 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

(Srna)