petar kocic

BANJA LUKA, 11. avgusta – Otvaranje ovogodišnjeg, 54. “Kočićevog zbora”, planirano je za 19. avgust u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, trajaće do 25. avgusta, a brojni sadržaji, predviđeni u okviru ove manifestacije, biće održani i u Stričićima i Beogradu.

 Na dan otvaranja, 19. avgusta, biće predstavljen projekat “Soba sjećanja Petra Kočića” odnosno književnik, njegov život i djelo.

Prema programu, za 20. avgust u parku “Petar Kočić”, predviđeno je veče besjedništva studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Radionica veza, sa veziljom Sanjom Bajić, biće održana 21. avgusta, a učešće mogu da uzmu građani. Isto veče će se u parku predstaviti mladi pisci.

U Beogradu će 22. avgusta, poslije polaganja vijenaca na grob i spomenik Petru Kočiću, biti održano književno veče u prostorijama Udruženja književnika Srbije.

Istog dana i u Banjaluci je planirano više događaja – promocija monografije “Zmijanje-Kočićevo ognjište”, autora Vladimira Đukanovića i veče satire u parku “Petar Kočić”.

Veče drame planirano je za 23. avgust kada će nastupiti glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske i Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Svečana akademija, čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na prethodne, biće održana 24. avgusta.

Poslije zvaničnog dijela akademije, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje “Kočićeve nagrade”, biće održan polučasovni koncert Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Dobitnik “Kočićeve nagrade” za 2019. godinu je profesor srpskog jezika i književnosti Milorad Telebak, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika.

Osim “Kočićeve nagrade” biće dodijeljena i nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici petog razreda banjalučke Osnovne škole “Dositej Obradović” Lani Bajrić.

Početak akademije zakazan je za 20.00 časova u Banskom dvoru i mogu joj prisustvovati svi zainteresovani građani.

Istog dana u manastiru Gomionica biće održana kulturno-umjetnička manifestacija “Zmijanjska sofra”.

U Kočićevim rodnim Stričićima zainteresovani će moći da pogledaju izložbu domaćih životinja, a poslije podne, na zborištu u Stričićima biće održan prvi dio borbe bikova.

Ispred škole u Stričićima planirano je takmičenje u izvornoj narodnoj pjesmi-ojkači, a u Banskom dvoru otvaranje izložbe likovne kolonije.

Završnog dana manifestacije, 25. avgusta, u Stričićima je planirano otvaranje druge kuće na Kočićevom ognjištu i kulturno-umjetnički program ispred škole, a nakon toga će na zborištu početi takmičenja u narodnim igrama i vještinama, džipijada i učešće padobranaca, te drugi dio borbe bikova.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” održava se od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka.

Kompletnu organizaciju manifestacije, posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine vodi grad Banjaluka.

(Nezavisne)