Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je na TV Prvoj o problemima usljed teže ishrane poslije praznika.

Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga već je rekla šta je najopasnije na prazničnoj trpezi i poslije Uskrsa, a sada je prof. dr Doder kazao da grešimo i kada pijemo vodu, zbog čega imamo probleme s varenjem i viškom kilograma!

On je objasnio kako da izbjegnemo prejedanje i odolimo svim specijalitetima, da ne bismo pretovarili stomak.

– Hrana je potreba čovjeka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o mjeri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne – piće, izbor i količina namirnica – rekao je dr.Radoje Doder i dodao:

– U izboru moramo biti oprezni, pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog cijelog, a treba piti što više vode.

Kako kaže, pravilno je popiti vodu prije obroka, piše Stil.

– Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša unijeti dnevno, a najbolje je prije obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje – rekao je on.

– Ako vodu pijete tokom ili poslije obroka, unijećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno – rekao je on.

Velika greška – sjedenje satima za stolom!

Prof. dr Doder je rekao da praznici prave problem i zbog višečasovnog sjedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni deo slavlja ali ne prija želucu!

– Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sjedite za samim stolom, ne treba sjedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak – rekao je on.

(Srpskainfo)