maska

BANJA LUKA, 15. marta – S obzirom da gradska inspekcija ovih dana provjerava poštuju li se propisana ograničenja i zabrane, Banjalučane zanima kontrolišu li se i cijene u apotekama.

Da li su cijene zaštitnih maski, preparata za jačanje imuniteta, “osnovnih” lijekova koji se kupuju bez recepta iste kao i u na primjer, prošlom i pretprošlom mjesecu, pitali su građani i putem zvanične Fejbsuk stranice Grada.

Ove robe, kako pojašnjavaju nadležni, mahom nisu obuhvaćene republičkom Uredbom o ograničenju marži u prometu roba. Dakle, radi se o robi čija se cijena formira na osnovu ponude i potražnje, odnosno robi koja nema ograničenje trgovačke marže. S druge strane, lijekovi jesu obuhvaćeni Uredbom, a marža na tu robu može da bude najviše 20 odsto.

– Što se tiče cijena zaštitnih maski, tokom današnje kontrole utvrđeno je da su se kontrolisane apoteke kretale u nivou dozvoljenih marži. Konkretnije, jedna od kontrolisanih apoteka prodaje maske po cijeni od 1,26 KM, s tim da utvrđena nabavna cijena iznosi 0,90 KM. U toj kontroli, utvrđeno je da je nabavna cijena tih maski prije mjesec dana bila 0,07 KM, a u apotekama su prodavane po 0,12 KM – ogovorili su juče iz Grada.

 (Srpskainfo)