BANJALUKA, 24. novembra – U osnovnim školama u Banjaluci još nije zaživio projekat “školski policajac”, iako su nedavni događaji u kojima su osnovci maltretirali svoje vršnjake u školama “Branko Ćopić” i “Miloš Crnjanski” pokazali da su čuvari reda u obrazovnim ustanovama više nego dobrodošli, potvrdili su direktori nekoliko banjalučkih osnovnih škola.
U OŠ “Branko Radičević” razmišljali su o pokretanju inicijative za uvođenje školskog policajca, ali to još nije realizovano.

– U našoj školi do sada nije bilo nemilih događaja, ali bi bilo dobro imati policajce koji bi vodili računa o bezbjednosti djece – rekla je direktor ove škole Jadranka Božić.

Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Tatjana Vilendečić vjeruje da bi pojavljivanje školskog policajca imalo jak psihološki efekat na eventualno problematično ponašanje djece.

– Poslije slučajeva nedavnog vršnjačkog nasilja mislim da bi policajac u školi mogao da utiče na ponašanje učenika, ali i svih drugih koji se kreću oko škola – rekla je Vilendečićeva.

Direktor OŠ “Petar Kočić” Dubravka Bosančić kaže da ova škola nema probleme kao druge škole u gradu, objavio je Glas Srpske.

– Smatram da sve zavisi od okoline, a o uvođenju policajaca treba da odluči resorno ministarstvo – kazala je Bosančićeva.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić rekao je da bi direktori škola trebalo da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova RS ako procijene da je bezbjednost učenika ugrožena.

– Policijske patrole redovno obilaze škole i preduzimaju preventivne aktivnosti s ciljem sprečavanja maloljetničke delinkvencije – rekao je Marić.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija podržava podizanje nivoa bezbjednosti u osnovnim školama.

– Ohrabrujemo sve školske odbore koji mogu da obezbijede da učenici budu sigurni – rekao je Mutabdžija.

Otac jednog osnovca kaže da poslije nedavnih slučajeva maltretiranja učenika strahuje za bezbjednost svog sina.

– Otkako su se desili slučajevi vršnjačkog nasilja, svaki dan dovodim svoje dijete u školu i odlazim po njega. Mislim da nadležni moraju da povedu više brige o najmlađima – poručio je zabrinuti roditelj.