BANJA LUKA, 15. oktobra – Gorivo u Republici Srpskoj poskupilo je dva puta u sedam dana i sada košta i do 2,30 KM.

Prije sadam dana sam točila gorivo za 20 feninga jeftinije. Ima li kraja ovom skoku cijena? – kaže za Srpskainfo jedna Banjalučanka.

Gorivo poskupljuje u cijelom svijetu zbog, kako kažu stručnjaci, energetske krize koja se odrazila i na cijenu nafte. Na berzama se formira špekulativna cijena.

U Hrvatskoj su neki dan donijeli uredbu kojom su odredili gornju granicu cijene, a u Ministarstvu trgovine i turizma RS za Srpskainfo podsjećaju da je u Srpskoj od 1. aprila ove godine na snazi uredba kojom je ograničena marža trgovcima nafttnih derivata.

-Trgovicma koji obavljaju trgovine naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom izbosu od 0,06 KM po litri derivata, dok je trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana maksimalna marža od 0,25 KM po litru- ističu u Ministarstvu trgovine.

Inspekcijski nadzor nad primjenom uredbe obavlja Tržišna inspekcija.

Samo u 50 dana, od 22. avgusta do 12. oktobra dolazi do veoma naglog povećanja rasta cijene nafte na svjetskom tržištu, čak 28 odsto.

– Po pravilu, iza ovako strmog rasta slijedi pad cijena nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni zaliha, cijene će padati. Zemlje OPEKA su odlučile da ne povećavaju proizvodnju, da ovo nije realna potreba tržišta i ne žele da koriguju svoju odluku o postepenom povećanju proizvodnje – rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović Mićović.

(Srpskainfo)