U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 388 zaraženih virusom korona od 4.237 testiranih, a pet lica je preminulo od posljedica kovida 19.

Nedjeljni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 287, čime je zemlja ušla u “zelenu” fazu, koja predviđa skoro potpuno popuštanje mjera, što bi moglo da uslijedi naredne sedmice.

Vladin koordinator za vakcinaciju Jelko Kacin najavljuje da će eventualno popuštanje mjera sačekati iduću sedmicu.

Kao razlog za oprez u vezi sa popuštanjem mjera Kacin je naveo prošli vikend, kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopušteno prisustvo gledalaca na sportskim takmičenjima.

“Pokazalo se da je neke stvari, kada je riječ o publici na sportskim stadionima, teško kontrolisati”, rekao je Kacin, aludirajući na situaciju nakon fudbalske utakmice u Mariboru između domaće ekipe i prvoligaša “Mure” iz Murske Sobote, te ponašanje navijača oba kluba.

Kacin je najavio mogućnost revidiranja odluke o publici na sportskim događajima ako se pokaže da su takvi događaji izazvali lokalna izbijanja zaraze.

U Sloveniji su trenutno aktivna 5.033 slučaja zaraze. U bolnicama je trenutno 277 oboljelih, što je 18 manje nego dan ranije, a na intenzivnom liječenju je njih 85.

Do sada je najviše građana primilo vakcine “fajzer” i “astra zeneka”, a najveća potražnja je za vakcinom “Džonson i Džonson”.

(Nezavisne)