Sigurno ste nekad iskusili opekotine od sunca, onda patite jer vas koža peče, svrbi, boli, pa zbog toga i ne spavate.

Evo šta treba raditi kada izgorite na suncu, savjetuju stručnjaci.

Napravite smjesu

Iako mnogi posežu za jogurtom i paradajzom, koji odlično hlade kožu i zaista pomognu, mnogi se kunu u smjesu jabukovog sirćeta i sode bikarbone.

U pola litra hladne vode dodajte šoljicu jabukovog sirćeta i tri kesice sode bikarbone.

Rastvor dobro izmješajte, a onda uzmite komad tkanine (najbolje pamučnu pelenu), dobro natopite u smjesu, tako da tkanina pokupi i sav talog od sode, iscjedite i obložite izgorjelo mjesto.

Rastvor vratite u frižider i nakon 20 minuta ponovite postupak. Važno je da svaki put smjesu vratite u frižider, da se rastvor ne grije, jer kožu treba hladiti. Postupak ponavljajte što više i poslije prvog tretiranja kože vidjećete kako crvenilo nestaje.

Hladna voda

Kada prestanete sa tretmanom, ne tuširajte se odmah, neka soda ostane na koži i ne oblačite ništa preko. Kasnije se istuširajte što hladnijom vodom i nanesite kremu za hidrataciju, koja će dodatno umiriti crvenilo. Preporučuju se one s mentolom, koje će vam prijati.

Kako liječiti

Ovo su simptomi opekotina od sunca: crvenilo na koži, osjećaj peckanja i bol, otečenost i plikovi. Liječenje opekotina od sunca započnite tako što ćete pružiti koži ono što traži, a to je – ohladite kožu, hidrirajte tijelo i pijte dovoljno vode, popijte lijek protiv bolova, ne bušite plikove i izbjegavajte tijesnu odjeću.

(B92)