vozaci

U Republici Srpskoj saobraćaj se odvija otežano i usporeno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, zbog snijega i poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Poseban oprez neophodan je na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Miliništa, Tisovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo, Kola-Stričići-Čađavica, Trnovo-Foča preko Rogoja, Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, te preko Romanije.

U nižim predjelima saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a moguća je i poledica, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

U kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle.

Jaki su i udari vjetra, naročito u Hercegovini.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Federacije BiH, posebno na putnim pravcima Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Glamoč-Mliništa i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po mokrom kolovozu, a učestali su odroni na brojnim dionicama, kao i jaki udari vjetra.

Zbog izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, zbog sanacije kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu.

Zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj jedan.

U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce vozila se zbog radova propuštaju naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova do 16.00 časova na snazi su povremene polučasovne obustave, uz petnaestominutno propuštanje vozila. Poslije 16.00 časova na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

(Srpskainfo)