snizenja

BANJA LUKA, 28. novembra – S obzirom na to da nam u narednom periodu predstoje praznični dani, za koje su karakteristične različite akcije i sniženja u prodajnim objektima, republička tržišna inspekcija poziva potrošače da, ako uoče bilo kakva kršenja potrošačkih prava, to prijave najbližoj gradskoj, opštinskoj ili republičkoj inspekciji.

U Inspektoratu RS naglašavaju da proizvod na rasprodaji ili sniženju treba biti jasno i vidljivo označen cijenom prije i cijenom tokom rasprodaje ili sniženja.

– Ako je procenat sniženja cijena objavljen u rasponu, naprimjer od 5 do 15 odsto, najveći procenat sniženja treba da se odnosi najmanje na jednu petinu vrijednosti svih proizvoda na rasprodaji. Takođe, i proizvod na akcijskoj prodaji mora biti jasno, vidljivo i čitko označen riječima “akcija” ili “akcijska prodaja”, a pored cijene proizvoda na akcijskoj prodaji mora biti istaknuta i cijena ostvarena u redovnoj prodaji – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Potrošačima skreću pažnju da se, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u RS, između ostalog, obmanjujućom poslovnom praksom trgovca smatra opisivanje proizvoda riječima gratis, besplatno, bez naknade ili drugim riječima sličnog značenja, ako je potrošač dužan da snosi bilo kakav trošak, osim neizbježnog troška javljanja na oglas i preuzimanja, odnosno dostave proizvoda.

– Apelujemo na potrošače da se informišu o svojim potrošačkim pravima, jer je često nepoznavanje zakona osnovni razlog zašto ostaju uskraćeni za svoja prava. Edukovan potrošač je najbolje zaštićen potrošač. Građani mogu i trebaju da zajedno s kontrolnim organima djeluju na tržištu i ukažu privrednim subjektima na propuste u radu – poručuju iz Inspektorata RS.

(Banjaluka.net)