BANJALUKA, 30. maja – Služenjem svete arhijerejske liturgije, osveštavanjem slavskog kolača i tradicionalnom litijom, u prisustvu brojnih zvaničnika i građana, juče je obilježen Spasovdan, krsna slava grada na Vrbasu i hrama Hrista Spasitelja.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, čestitao je sugrađanima slavu i istakao da se, uprkos poplavama koje su zadesile ovaj grad, Spasovdan obilježava nizom aktivnosti.

“Spasovdan proslavljamo neću reći skromno, nego dostojanstveno s obzirom na to da je oko 8.000 naših građana oštećeno u poplavama”, kazao je on i dodao da se na ovaj dan trebalo okupiti i više građana.

I Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, čestitao je Banjalučanima veliki praznik.

“Banjaluka je divan grad koji je uprkos svim ratovima, zemljotresima, poplavama i krizama svaki put ustajao i išao dalje, ali i bio sve ljepši. Vjerujem da će grad i njegovi građani i ovu zadnju nepogodu i krizu prevazići i biti još ljepši i bolji”, poručio je on.

Liturgiju su služili njihova preosveštenstva episkopi banjalučki Jefrem i američko-kanadski mitropolije novogračaničke Longin, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

U spasovdanskoj litiji, pored Gavranovića i Radojičića, bio je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, te Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, objavile su Nezavisne novine.

Banjalučani zadovoljni

Prilagođavanje proslave teškoj situaciji u kojoj smo se našli pozdravili su i Banjalučani.

Obavljeno je, kažu, što je trebalo, a za rasipanje nije ni vrijeme ni mjesto.

Stojko Erak, koji je radio na izgradnji hrama Hrista Spasitelja, istakao je da mu je srce puno.

“Drago mi je da smo se okupili kako bismo proslavili ovaj dan, zajedno sa našim gradonačelnikom i sugrađanima. I treba da poštujemo i svoje i tuđe praznike”, dodao je Erak.