BANJALUKA, 31. januara – Pokaznom vježbom suzbijanja nereda na sportskim terenima pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta okončali su trodnevnu obuku na ovu temu u okviru projekta “IPA 2010”.

Pokazna vježba, u kojoj je učestvovalo oko 30 pripadnika policije, podrazumijevala je simulaciju dolaska navijača sa željezničke stanice, njihovu pratnju do stadiona, ulazak policije na tribine i izvođenje izgrednika.

Zamjenik načelnika Uprave policije Dragan Ćibić rekao je da se ova obuka provodi tokom cijele godine i da su tokom tri dana policijski službenici mogli da se upoznaju o iskustvima kolega iz Slovenije.

On je dodao da su pripadnici MUP-a adekvatno obučeni i osposobljeni za ovakve situacije. “Trenutno nemamo probleme kao zemlje u okruženju, ali to nas ne opravdava da ne osposobljavamo snage da u narednom periodu adekvatno odgovorimo svakom izazovu”, rekao je Ćibić.

On je precizirao da, prema Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, organizator javne manifestacije ima obavezu da sarađuje sa MUP-om i da pruži potrebne informacije prilikom organizovanja skupa, objavila je SRNA.

“Imamo dobru saradnju sa njima na području cijele Srpske, posebno na području grada Banjaluka, jer se ovdje dešavaju najveći sportski događaji”, naveo je Ćibić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se sportski događaj ocijeni utakmicom visokog rizika, angažuje se veći broj pripadnika policije, po potrebi iz drugih centara javne bezbjednosti.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Goran Raca rekao je da Ministarstvo preventivno ukazuje na nasilje na sportskim terenima, u okviru čega je zajedno sa MUP-om pokrenulo jednogodišnju kampanju.

“Evidentno je da je nasilje pogotovo na fudbalskim stadionima u blagom porastu i pokušavamo da na taj način javnost, a pogotovo djecu probudimo u smislu iznalaženja pozitivnog modela navijanja i sportskog ponašanja”, rekao je Raca.

On je dodao da treba apelovati i na same sportiste da njihovo neadekvatno ponašanje može biti okidač za nerede na terenu.

Komandant Specijalne policijske jedinice MUP-a Slovenije Rado Abutovič, koji je angažovan kao ekspert u projektu “IPA 2010”, ocijenio je da su pripadnici policijskih snaga u BiH dobro uvježbani, iako imaju nešto manje iskustva sa utakmicama evropskog ranga.

On je dodao da je zakonodavni okvir za ovu oblast u EU uglavnom uređen, ali da postoje problemi prilikom dolaska većih grupa nasilnih navijača iz evropskih zemalja.

“Imali smo situaciju da dolaze najnasilnije navijačke grupe iz svih većih klubova od Engleske, NJemačke i Italije, što podrazumijeva veliko planiranje njihovog prihvatanja, pratnje i obezbjeđenja same utakmice”, rekao je Abutovič.

Pokazna vježba održana je na stadionu Fudbalskog kluba “Borac” u Banjaluci.