koordinaciono tijelo

BANJA LUKA, 27. februara – Vlada RS imenovala je danas Koordinaciono tijelo za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu “COVID-19”, bolesti koju izaziva virus korona “SARS-CoV-2” u Republici Srpskoj.

Zadaci Koordinacionog tijela su sve aktivnosti u vezi sa pojavom “COVID-19”, bolesti koju izaziva virus korona “SARS-CoV-2”, kao i praćenje sprovođenja i ažuriranje Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog virusa korona 2019-nCoV u RS, te razmjena podataka između humanog i veterinarskog sektora.

Trenutna epidemiološka situacija u RS, kada je u pitanju pojava novog virusa korona u svijetu i regionu bila je tema i današnjeg sastanka Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića sa direktorima svih bolnica u Srpskoj.

Saopšteno je da u RS do sada nije bilo prijavljenih oboljelih od COVID-19, a tema sastanka bile su mjere koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva, s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona.

– Podsjećamo, svim zdravstvenim ustanovama u RS ranije su upućene preporuke za postupanje, s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS je donio Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS.  Riječ je bilo o trijaži pacijenata, kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe za izolacijom, pripremi prostora u slučaju potrebe za prihvatom većeg broja oboljelih u UKC RS, Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini i Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, kao i protokolima o dostavljanju uzoraka za laboratorijsko testiranje – navodi se u saopštenju.

(Srpskainfo)