bodo

BANJA LUKA, 27. septembra – Grad Bode je Evropska prestonica kulture 2024 .s aplikacijom koja naglašava povezanost umjetnosti i prirode iz arktičke perspektive. Banjaluka je pobjedom Norvežana izgubila značajnu razvojnu šansu, koja bi pored napretka omogućila i bolju saradnju s Evropom.

Upravo ideje koje se kriju iza slogana “ARKTIKulacija” (ARCTICulation) dobile su podršku u Briselu u odnosu na aplikaciju s porukom “Suprotnosti se privlače”, koja je stigla iz grada na Vrbasu.

Mišljenja su brojna o tome zašto je Evropska komisija donijela takvu odluku, odnosno šta je tačno prevagnulo kod glasanja, jer rezultat 5:4 govori da je samo jedan glas odlučio za Bode u odnosu na Banjaluku.

Šef banjalučkog Tima EPK Marko Bilbija pretpostavlja da je najveći razlog za takvu odluku politička nestabilnost u BiH, a da su na strani Norveške bili finansije i stabilnost.

– Ovim je prikazana nedovoljna hrabrost Evropske komisije da se ukaže povjerenje Banjaluci, BiH i partnerstvu s nama. Banjaluka je izgubila šansu kakva se možda jednom ukazuje, da se otvori, uspostavi kontakte i saradnju sa okolinom i Evropom, te da svoje kapacitete razvije snažnije i brže – naglasio je Bilbija.

Slično mišljenje se ranije moglo čuti i od gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, koji je rekao da bi jedan od mogućih razloga mogao biti veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj nego u BiH, te da Banjaluka treba naći svoje nove epitete i šanse kako ne bi bili samo poznati po političkim razmiricama i ratu već po nečemu pozitivnom i da ljudi dolaze u grad.

Bez obzira na razloge, titula Evropske prestonice kulture 2024. godine je pripala Bodeu, a tim iz Norveške je svoju aplikaciju zasnovao na 3 teme. Prva je “Umjetnost prirode” i bavi se istraživanjem umjetnosti u ili iz arktičke perspektive. Temelji se na ideji da smo jedno s prirodom i okolinom, a ne da se od nje krijemo. Cilj ove prve teme je da se programiraju projekti i događaji koji dovode umjetnost u divljinu i obrnuto.

Druga nosi naziv “Ribe i brodovi” i govori o istoriji tog grada, te o životu u Nordlandu.

– Istorija trgovine ribom je značajna u izgradnji našeg naroda. Još živi priča o tome gdje se ribarski čamci i tvorničke vučne mreže nalaze – navedeno je na zvaničnoj internet stranici Bode 2024.

Treći je “Tranzicija”, odnosno prelaz koji treba da istakne vezu između projekata urbanog razvoja i izgradnje kulturnih kapaciteta.

– Tokom istorije gradovi Nordlanda su se morali prilagođavati razvoju vremena i nositi se s velikim promjenama. Industrijalizacija je opet došla i nestala. Društvo je pronašlo nova rješenja i nastali su savremeni gradovi. U vremenu koje predstoji opet ćemo se naći pred izazovom dok napredujemo i postajemo pametna, održiva regija. Tranzicija se takođe odnosi na ambiciju izgradnje i razvoja brojnih regionalnih festivala i manifestacija. Mnogi su danas dobri, ali mogu biti i bolji – napisano je na stranici Bode 2024.

Proglašenje grada koji će za nekoliko godina biti prestonica kulture brojni stanovnici ovog norveškog mjesta su dočekali na otvorenom uz prenos uživo. Dobru vijest je pratio smijeh, zagrljaji, ples i suze radosnice.

Bode je glavni grad okruga Nordland i administrativni je centar istoimene opštine koja se nalazi sjeverno od Arktičkog kruga. Opština ima oko 52.000 stanovnika, a u okrugu Nordland živi približno 243.000 ljudi.

Glavni kampus Univerziteta Nord smješten je na 10 kilometara izvan centra grada, a na univerzitetu studira 12.000 studenata. Bode je lokacija jedine policijske akademije u Norveškoj izvan Osla, a tu se nalazi i sjedište norveške Uprave civilnog vazduhoplovstva, kao i Zajednički koordinacioni centar za spasavanje u Sjevernoj Norveškoj.

Norveški vazduhoplovni muzej i Muzej Salten nalaze se u gradu Bode, a novi kulturni centar “Oluja” otvoren je 2014. i u njemu se nalaze biblioteka, koncertna dvorana i pozorište.

Bode je domaćin brojnih festivala. Fram kino je počeo s radom 1908. i bio je prvi bioskop u Norveškoj. Najveći šoping centar u Nordlandu, Citi Nord, nalazi se u gradu Bode.

I Mostar zaustavljen u finalu

U finalu Evropske prestonice kulture je učestvovao i grad Mostar. I u tom taboru nisu krili razočarenje odlukom koja je donesena u Briselu.

Oni su smatrali da je odbrana njihove aplikacije pod sloganom “Sve je premostivo” dobila simpatije prisutnih, ali i ocjene koje će joj omogućiti da dobije tu titulu. Kao i u slučaju Banjaluke, to se nije dogodilo.

(Srpskainfo)