stan

BANJA LUKA, 01. avgusta – Usluga „stan na dan“, čini se, sve je traženija u Banjaluci, zbog čega mnogi građani kalkulišu da li im se i koliko isplati pokrenuti ovaj posao, pa čak i prijaviti djelatnost ili ipak ostati u sivoj zoni.

Pretežno se iznajmljuju stanovi po užem centru grada, koji koštaju od 40 do 100 maraka dnevno, dok ostali vlasnici kažu da su zadovoljni ako od zarade uspiju da pokriju sve obaveze.

Na području Banjaluke, ovu uslugu, prema podacima Agencije za posredničke i informatičke usluge RS, do sada je registrovalo 195 građana.

Mnogi kupuju i opremaju nove stanove namjenski za dnevno iznajmljivanje, a jedan dio Banjalučana računa da se preorjentiše sa stalnih podstanara i sigurne mjesečne kirije, u nadi da će ovako više zaraditi.

Stan na dan uzimaju mahom posjetioci iz regiona, gosti koji žele da prenoće nakon svadbenog veselja u Banjaluci, a vlasnici ne taje da su njihovi apartmani dosta traženi i za „dnevna druženja“.

Internet, kablovska televizija i klima u stanu se podrazumijevaju. Prema računici registrovanih vlasnika, njihovi mjesečni troškovi za poreze, doprinose i takse iznose oko 400 maraka plus još 200 KM za režije. Proviziju im, naravno, uzimaju i sajtovi i agencija za reklamiranje.

Sve u svemu, pojedini kažu da im je konačna zarada 150 KM viša nego kada stan rentaju mjesečno za 400, 500 maraka.

Nekoliko vlasnika pristalo je da iskreno porazgovara za Srpskainfo o ovom poslu u Banjaluci, uz molbu da im se ne objavljuju imena.

– Nedavno sam registrovao stan i odlično je popunjeno. Nema stranaca, dolaze ljudi iz okruženja, Srbije, Srne Gore, Slovenije i uglavnom je riječ o stalnim gostima koji su zadovoljni uslugom i vraćaju se opet. Apartman košta 40 KM za dvije osobe, a ukoliko ima još posjetilaca, dodatno se plaća – priča vlasnik stana u podnožju Starčevice.

Mada uporedo ima i stalni posao, sam brine o gostima i sobama jer živi u istoj zgradi.

(Srpskainfo)