poklon

Nema boljeg vremena za darivanje od novogodišnjih i božićnih praznika a, od kad je svijeta i vijeka, ljudi su voljeli da dobijaju poklone. Po ovome ni srpski nije izuzetak.

Ipak, vremena su se promijenila – nekada je bilo mnogo manje izbora, a i novca.

Portal Istorijski zabavnik istraživao je šta se u Srbiji poklanjalo za Novu godinu i Božić prije jednog vijeka.

Šta je prije 100 godina bio “savršen poklon” za prijatelje ili porodicu u Srbiji saznajemo iz ondašnje štampe.

Srbija je tek 1919. godine uvela novi, gregorijanski kalendar što znači da se prije toga Božić slavio 25. decembra i da je, ako je suditi po novinama, bio centralni praznik dok se Nova godina rijetko ili čak uopšte ne pominje.

Što se darivanja tiče, nije se mnogo toga promijenilo – djeci su se poklanjale igračke, damama modni aksesoari, a gospodi piće ili cigare. Ipak, ima i nekih razlika u odnosu na današnje vrijeme.

Na kraju 1912. godine, vjerovatno zbog činjenice da je u toku bio Prvi Balkanski rat, kao idealan poklon za svakog muškarca, nudi se – oružje!

“Najlepši poklon za Božić i Novu godinu  patent emge sport pištolja sa 8 hitaca. Bez policijskedozvole – oglašava veliko stovarište oružja “Kod lovca”.

U stopu ih prati firma “Bajar” koja “automat revolver kalibra 7.65 ili 9 mm” reklamira kao “vrhunac tehnike”.

Ipak, kako se oružje nije moglo pokloniti baš svakome, kao lijep, ozbiljan poklon, koji bi se mogao darivati poslovnom saradniku ili prijatelju nude se kalendari. Jedan takav, za 1913. godinu, reklamira se u Politici od 31. 12. 1912. godine i zove se “Osvetnici” – “sa veoma lijepom i odabranom sadržinom kao i sa slikama sve iz rata 1912. godine”.

“Najstarija i najveća trgovina dečijih igračaka i muzičkih instrumenata” – “Kod Trube” Rajića i Vukotića u isto vrijeme nudi veliki izbor raznovrsnih dječijih igračaka i “nakita za božićno drvo”. Za starije i one koji čitaju, kao savršen poklon nudi se nova knjiga Fjodora Dostojevskog “Zločin i kazna”.

Posljednjeg Božića koji je Srbija provela u miru prije četvorogodišnjeg pakla Velikog rata 1914. godine “Srpske novine”, reklamirale su kao “najlepši poklon za nastupajuće praznike” igre na sreću dok su se kao nešto ozbiljniji tretirali pokloni Pomodno galanterske trgovine “Petar Petrović i Belović” koji su nudili “najnovije ukrase za dame: za kosu i oko vrata”, kao i “za gospodu: cilindre, obuću, košulje, kragne…”.

Praznični duh i u ratnim danima

Čak ni početak rata u prvo vrijeme nije mogao da poremeti praznični duh prijestoničana. Beograd je od prve austrougarske okupacije 1914. godine oslobođen 15. decembra, i Politika tek što je počela da ponovo da izlazi, ali su oglasi ponovo počeli da nude darove za nastupajuće praznike.

Podrum “Kasina” je tako 29. decembra 1914. godine svoje vjerne mušterije obavijestio da ponovo radi i da će “za vrijeme praznika svoja vina prodavati po umjerenoj cijeni”, a slično je učinila u čuvena “Vajfertova pivara”.

(istorijskizabavnik.rs)