Srpski mediji objavili su šta čini sporazum koji je danas potpisan između Beograda i Prištine u Bijeloj kući.

Detalji iz sporazuma prvo su dospjeli su u javnost “zahvaljujući” nesuglasicama među kosovskim liderima, piše B92.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas po podne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno dijelom teritorije i resursima samoproglašenog Kosova prepušta.

Gazivode su značajan energetski resurs, a Haradinaj smatra da ne smiju biti i u rukama Srbije, jer, kako navodi, Gazivode su samo 2,7 km u Srbiji, a 9,2 kilometra na teritoriji samoproglašenog Kosova, tačnije – na sjeveru Kosova.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta “mini-Šengen”, kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se pridruži toj inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Sporazumom je dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini Šengen, koju su pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vrijedne 13 milijardi dolara, kako je prenijela prištinska televizija Klan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a riječ je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova i Srbije.

Takođe, navodi se da će Srbija i Kosovo međusobno priznati diplome i druge obrazovne certifikate. Nadalje, navodi se i da će obje strane zabraniti učešće u 5G mreži sa “nepouzdanim” ponuđačima pri čemu su aludira na Huawei.

U sporazumu se, između ostalog, nalaže da će se promovisati i štiti sloboda vjere religijskih zajednica. Obje strane su se obavezale i da će raditi na efikasnijem pronalasku nestalih, te riješavati pitanje izbjeglica.

U sporazumu su se obavezali da će Hezbolah tretirati kao terorističku organizaciju.

Na kraju se ističe i da će Kosovo pristati na implementaciju jednogodišnjeg moratorija u nastojanju da postane članica međunarodnih organizacija dok će Srbija imati jednogodišnji moratorij na kampanji nepriznavanja Kosova. Takođe, u sporazumu se navodi da će se Kosovo i Izrael međusobno priznati.

(Nezavisne)