gradski-stab

BANJA LUKA, 11. marta – Gradske vlasti, javna uprava i preduzeća provodiće zaključke Vlade RS da se zbog pojave korona virusa, do 30. marta obustavi nastava u svim školama i fakultetima, kao i zabrane javna okupljanja.

– Ovo shvatamo kao preventivne mjere, jer je ocjena da su naredne dvije do tri sedmice kritične za lokalno širenje s obzirom da imamo određeni broj oboljelih od virusa korona u Banjaluci i Čelincu, dok u regionu raste broj oboljelih- izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sinošnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Istakao je da se epidemiloška situacija u gradu nije pogoršavala, odnosno da nema novoregistrovanih oboljelih u Banjaluci.

U skladu sa današnjom odlukom Vlade RS, otkazuju se koncerti, školska takmičenja, priredbe, izložbe, direktori javnih ustanova u Banjaluci su upoznati sa ovim odredbama i biće otkazani svi javni događaji.

Radojičić je podsjetio da će se sportska takmičenja odvijati pred praznim tribinama.

– Ponavljamo preporuke za mjere higijene, dezinfekcije na mjestima javnog okupljanja. Od danas je i gradska “Čistoća” krenula sa dodatnim pranjem ulica – rekao je gradonačelnik.

 On je još jednom upozorio da prekid nastave ne znači da djeca sada treba da izađu na ulice i terene, ova mjera znači minimiziranje kretanja i okupljanja.– Ako se to ne bude poštovalo, moraćemo da zatvaramo i ugostiteljske i druge objekte- naglasio je Radojičić.

Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović precizirala je da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom na teritoriji grada Banjaluka nalazi 127 pacijenata, dok je u kućnoj izolaciji 50 osoba.

Takođe, u protekla 24 sata, dva pacijenta pod sumnjom na korona virus su transportovana u Klinički centar.

U Domu zdravlja u protekla 24 sata pregledana su 63 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, i 471 sa akutnim respiratornim tegobama.

Ona je najavila i da će obustaviti sve godišnje odmore zdravstvenih radnika.

– Apelujemo na građane da poštuju preporuke kako bi zaštitili sebe i zdravstvene radnike. Ovo su mjere predostrožnosti, nema mjesta za paniku – istakla je Todorovićeva.

(Srpskainfo)