BANJALUKA, 18. januara – Mještani Cerske ulice na Starčevici već duže vrijeme muku muče u stanovima sa žutim mravima, čiji se broj u zimskom periodu znatno povećao.

“U ljetnom periodu najviše ih je na balkonu, ali čim dođe hladnije vrijeme i zima, presele se u toplije prostorije. Sada ih najviše ima u kuhinji, što nije čudno s obzirom na to da je toplo, te da je tu hrana, koju moram sakrivati. Najzanimljiviji su im meso i hljeb, koje sam sakrivala, ali ih je bilo i u kutiji za hljeb i u mikrovalnoj”, ispričala je Anđela V., koja živi u ovoj ulici.

Kako kaže, mravi se kreću po ćoškovima ili duž zida, a zaprašivanje u stanovima nije pomoglo, pišu “Nezavisne novine”.

“Dešavalo mi se da naveče izvadim meso iz zamrzivača da se odledi, a ujutru ono bude puno mrava”, kaže očajna Anđela.

Iz “Eko-bela” ističu da problemi sa mravima ili bilo kojim drugim insektima nastaju najviše zbog loših higijenskih uslova ili građevinsko-tehničkih nedostataka objekata, kao što su dotrajala stolarija i cijevi.

“Suzbijanje bilo koje vrste štetočina, pa samim tim i mrava, bilo bi efikasnije kada bi se etažni vlasnici dogovorili, te kada bi bila izvršena dezinsekcija cijele zgrade, odnosno da se uzmu u obzir svi prostori”, rekli su iz “Eko-bela”.

Prema njihovim riječima, najčešće etažne zajednice ne mogu da se dogovore, te uvijek postoje jedna ili dvije stambene jedinice, ali nekad i veći broj, koje nisu zainteresovane za dezinsekciju.

Iz “Eko-bela” navode da cijene zavise od veličine problema i vrste preparata koji se koriste za uništavanje mrava.

Iz poljoprivrednih apoteka su kazali da ima kupaca za preparate protiv mrava, te da prodaju neopitroid prašak, koji košta tri KM i sprej od 8,5 KM.

Žohari napadali

Pored žutih mrava, mještanima pojedinih naselja nedavno su muke predstavljali i žohari, koji se i pored dezinsekcije ne mogu lako iskorijeniti. “Za njihovo istrebljenje potrebani su duži period te češća dezinsekcija”, kazali su u “Eko- belu”.