Postoji super trik za lakše ljuštenje paprika za ajvar. Ako želite da ogulite paprike koje pečete, stavite ih u kesu i zavežite.

Ostavite da odstoji neko vrijeme, ljuspe će same da se odvajaju i brže će ići.

Ispod je recept srpskog ajvara koji je decenijama star, prenosi se sa generacije na generaciju.

Sastojci:

10 kilograma crvene paprike

3 velika patlidžana

5 decilitra ulja

so po želji

1 velika kašika šećera.

Priprema: Paprike pecite u loncu ili u rerni. Odmah nakon pečenja stavite ih u plastične kese na nekoliko minuta da omekšaju i olakšaju ljuštenje. Kad se malo ohladi, svaku papriku ogulite i popaprite, stavite u veliku cjediljku ili mrežastu vreću koju ćete zakačiti da se paprike iscijede (najmanje 3 sata). Pecite patlidžane baš kao i paprike, pa ih kratko čuvajte u vrećicama, a zatim ogulite i ostavite da se iscijede. Zatim sjeckane paprike i patlidžane ručnom mašinom sameljite, a zatim ih prebacite u veliku posudu i stavite na tihoj vatri. Tokom kuvanja neprestano miješajte i postepeno dodajte 1 decilitar ulja svakih 20 minuta. Stalno mutite, jer ulje ne bi trebalo da izađe na površinu. Najlakši način da provjerite da li je ajvar spreman je ako pređete drvenom kašikom na dnu lonca, nakon čega bi trebalo da se napravi putanja od kašike, odnosno trebalo bi da vidite dno lonca.

Na kraju, tj. u posljednjih 20 minuta kuvanja, dodajte so i šećer. U međuvremenu, dok pravite ajvar, trebate pripremiti tegle. Zagrijte ih na 50 stepeni i sipite ajvar dok je još topao. Na svaku napunjenu teglu stavite malo ulja i prekrijte poklopcem, a zatim ih ostavite u kutiji i pokrijte krpom.

Ostavite ih da se postepeno ohlade 24 sata, a zatim ih stavite na hladno, tamno mjesto, piše noizz.rs.

(Srpskainfo)