Elektricna-grijalica

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučena su tri modela električnih kvarscin grijalica, jer je utvrđeno da predstavljaju rizik od požara i opektoina.

Riječ je o grijalicama KUMTEL LX-2835, Luxell LX-2820M i Ketao LX-2830.

Prve dvije su porijeklom iz Turske, a uvoznik i distributer je preduzeće „Triomax“ Bijeljina, dok je treću, koja je proizvedena u Kini, uvezao „Belamionix“ Brčko.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH saopštili su da ovi proizvodi predstavljaju opasnost od požara i opekotina jer se, između ostalog, zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata.

– Grijalica ima mehanizam koji uključuje/isključuje grijače kada se grijalica uspravi/obori. Uključivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan. Uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika u BiH, a proizvodi nisu usklađeni sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60335-2-30:2012 – naglašavaju u ovoj agenciji i dodaju da je nadležna inspekcija naredila mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i obavještavanje potrošača.

– Preporučuje se potrošačima koji posjeduju ove proizvode da ih prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih kupili – naglašavaju u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH.

(Srpskainfo)