BANJA LUKA, 30. marta – Frizerski i kozmetički saloni u Srpskoj kojima je 22. marta bio zabranjen rad, od danas su ponovo otvoreni.

Odluku o zatvaranju ovih objekata donio je Republički štab za vanredne situacije, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Kada je riječ o objektu koji radi šest dana u nedjelji, dvije smjene i sa više zaposlenih, pauza od jedne sedmice napravi priličnu pometnju u planovima.

– Od ponedeljka do subote, dvije kompletne smjene, kako nije bilo zgodno nama, tako nije bilo zgodno ni klijentima, ali što se mora, mora se – izjavila je za RTRS kozmetičarka Maja Rujević.

Isto je bilo i u frizerskim salonima – planovi su morali da se prilagode, klijenti obavijeste i zakažu novi termini. Marinko Milojević kaže – nisu sjedili skrštenih ruku, pa su sedmicu u kojoj nisu mogli da primaju klijente iskoristili da osvježe salon.

– Nije nam toliko napravio problem u terminima. Da je nešto duže trajalo, 14 ili 21 dan, onda bi problem bio već ozbiljniji – rekao je frizer Marinko Milojević.

Zabranu rada su, kažu, prihvatili, ali ističu – dezinfekcija i pojačana higijena podrazumijevale su se mnogo prije pandemije. Јedina nova mjera, u njihovom slučaju jeste obavezna dezo barijera na ulazu i sredstva za dezinfekciju na vidnom mjestu.

– Dezo barijera ispred lokala, dezinfekcija ruku, sve je naravno sterilisano, oprano. Peškiri i mantili se svakodnevno peru – izjavio je Milojević.

Rujevićeva naglašava da maske nose stalno.

– Prije su bile rukavice, sad je to kada smo baš u bliskom kontaktu sa klijentom. Što se tiče dezinfekcije ruku, to se radi pri ulasku. Mi između svakog klijenta peremo i dezinfikujemo ruke, pribor, krevete, peškire, to se iza svakog klijenta mijenja – objasnila je Rujevićeva.

I jedni i drugi zato se nadaju da novog zaključavanja neće biti.

Za sedmodnevni prinudni odmor, u skladu sa dogovorom Zanatsko-preduzetničke komore i Vlade i predsjednice Srpske, mogu da računaju na plaćene poreze i doprinose za radnike.

(Srpskainfo)