BANJA LUKA, 20. maja – Dječijim igraonicama u Republici Srpskoj još nije dozvoljen rad, ali kada i one dođu na red za ublažavanje mjera i otvaranje, moraće da primjenjuju vrlo striktna pravila i mjere za zaštitu od virusa korona.

Prije svega, kod ulaska djece u igraonice mjeriće im se temperatura, a neće smjeti da se stvara gužva i djeca će ulaziti u unaprijed dogovorenim intervalima.

Roditeljima i drugim osobama koje dovode mališane biće zabranjen ulaz u prostorije igraonice, moraće da nose maske, ali unučiće neće smjeti da dovode bake i deke starije od 65 godina.

– Pri svakoj sumnji na postojanje infektivne bolesti ili ako je povećana temperatura dijete ne primati u igraonicu – navodi se, između ostalog, u preporukama za rad igraonica koje je pripremio Institut za javno zdravstvo RS.

Preporučuje se da kod kuće ostanu i djeca sa hroničnim bolestima, kao i djeca čiji roditelji imaju takva oboljenja.

Iz Instituta ističu da boravak djece treba organizovati tako da se međusobni kontakt maksimalno izbjegne, odnosno treba organizovati igru u manjim grupama, uz što je moguće veći razmak između djece. Broj djece u igraonici trebaće da bude takav da jedno dijete bude na 10 metara kvadratnih.

– Fizički razmak neophodno je podsticati, ali je za očekivati da će često to biti teško izvodivo, u zavisnosti od dobi i zrelosti djeteta – navode iz Instituta.

Preporučuju i da se djeca ne zadržavaju dugo u igraonicama, ako su u zatvorenom prostoru.

Uz sve to se, naravno, preporučuju pojačane higijenske mjere u cijelom objektu, dok zaposleni obavezno moraju da nose maske.

Djeca starija od dvije godine mogu da nose maske, ali moraju biti pod strogim nadzorom.

(Srpskainfo)